Vergadering legt basis voor standpunt ACP-landen
30 May 2019, 04:35
foto
Deelnemers aan de vergadering van de 'National and Regional Authorizing Officers'. Suriname treedt op als gastland. (Foto: NII)


De vergadering van de ‘National and Regional Authorizing Officers’ (NAO’s/RAO’s) van het Caribisch gebied is gisteren gestart en duurt tot vandaag. Suriname is gastland van de bijeenkomst, die een platform moet bieden aan betrokken National Authorizing bureau’s en andere instanties, de private sector en civil society van landen binnen het Caraïbische gebied.

Het gaat in deze om de samenwerking tussen de African, Caribbean and Pacific Group of States (ACP) en de Europese Unie (EU). Er zal gesproken worden over de ontwikkelingsfinanciering en er zal sprake zijn van uitwisseling van ervaringen en best practices bij uitvoering van de ACP-EU-ontwikkelingssamenwerking. Uiteindelijk moeten de landen door de verkregen informatie, in staat zijn de uitvoering van programma’s uit het Europese Ontwikkelingsfonds (EOF) effectiever te laten geschieden en ook hun onderhandelingspositie te versterken in de Post Cotonou onderhandelingen.

Deze NAO/RAO-vergadering is reeds in 5 van de 6 regio’s van de ACP  georganiseerd, namelijk de Pacific, Zuid-Afrika, Centraal-Afrika, West-Afrika en Oost-Afrika. Er zal concreet vergaderd worden over de implementatie van de Nationale en Regionale Indicatieve Programma’s (NIP en RIP), de Intra-ACP samenwerking binnen de 11de EDF, de ACP-EU Joint Cooperation Framework ten behoeve van Private Sector Ontwikkeling en de Investment Facility onder het 11de EDF. Ook de ontwikkelingssamenwerking met de EU, de Post Cotonou ‘State of Play’, coördinatie van de regionale programmering en nieuwe technologieën binnen de agrarische sector worden besproken.

In deze NAO/RAO-vergadering in Suriname participeren vertegenwoordigers van de Cariforum-landen, te weten: Sint Vincent and the Grenadines, Sint Lucia, Jamaica, Haïti, Guyana, Grenada, Dominicaanse Republiek, Dominica, Belize, Barbados, Bahama’s, Antigua and Berbuda, Cuba en Trinidad and Tobago, het ACP-secretariaat, het Cariforum Secretariaat, de Europese Unie (EU) en de Europese Investeringsbank (EIB).

Aan het eind van de meeting zal er een rapport worden uitgebracht met het standpunt en de aanbevelingen die gedaan zijn tijdens de vergadering. Dit rapport zal worden gebruikt voor het verder bepalen van het standpunt van de ACP-landen in de huidige onderhandelingen over de post-Cotonou-overeenkomst, zegt de voorlichting van Financiën, via het Nationaal Informatie Instituut.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May