DNA vraagt aandacht slechte staat logeergebouwen
29 May 2019, 08:36
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. (Foto: Raoul Lith)


Leden van De Nationale Assemblee (DNA) vragen aandacht voor de slechte staat waarin de logeergebouwen van het land in de verschillende districten verkeren. Zij stellen dat de gebouwen een degelijke bron van inkomsten kunnen zijn voor de districtsfondsen, wanneer deze gerenoveerd en geëxploiteerd worden. DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons vraagt de regering om met een model te komen om de logeergebouwen winstgevend te maken in plaats van de onkostenposten die zij nu zijn. 

Grace Watamaleo (NDP) legt uit dat door het terugvallen van de economie het het ministerie van Openbare Werken,  Transport & Communicatie niet is gelukt om bepaalde panden af te bouwen en de herinvesteringen te plegen. Om kapitaalvernietiging te voorkomen, heeft het ministerie besloten partnerschappen aan te gaan met ondernemingen voor de exploitatie van de logeergebouwen. “Inderdaad moet kapitaalvernietiging voorkomen worden, want het logeergebouw van Albina staat al een paar jaar onbeheerd en er is geen zicht op het operationeel stellen van het gebouw. We praten hier over inkomsten genereren en Marowijne heeft die inkomsten nodig”, merkt Watameleo op. Zij vraagt aan de minister of de voorbereidingen al getroffen zijn met de potentiële partners. 

Ook fractiegenoten Yvonne Maabo en Joyce Wielzen, vragen aandacht voor de logeergebouwen in hun districten, Brokopondo en Coronie. “Het logeergebouw is heel belangrijk voor de financiële pot van Coronie. Mensen blijven vragen om er te logeren. Weet u hoeveel financiën het district ontbeert, omdat het logeergebouw niet gebruikt kan worden”, zegt Wielzen. 

Assembleevoorzitter Simons geeft aan dat in de begroting twee logeergebouwen zijn opgebracht. “Blijkbaar zal dat niet voldoen en verschillende leden benadrukken dat zo een logeergebouw een bron van inkomsten kan zijn als het op de juiste wijze wordt beheerd”, legt Simons uit. Ze legt daarbij het verband met het decentralisatiebeleid, waar zij voor blijft pleiten.

Yvanka Ozir-Awailame

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May