Moties: Oppositie tegen begroting; coalitie steunt beleid
29 May 2019, 00:00
foto
Naomi Samidin heeft de motie van de coalitie dinsdagavond behandeld en ingediend. (Beeld: DNA)


De tweede ronde van de begrotingsbehandeling 2019 voor De Nationale Assemblee is dinsdagavond na een marathonzitting rond 21:45 uur afgesloten. Donderdag komt de regering aan het woord en zal ingaan op de vele uiteenlopende vraagstukken waarover er vragen zijn gesteld. Volgens de gebruiken van de volksvertegenwoordiging zijn in deze ronde moties ingediend. De VHP, ABOP, NPS, PL en DOE wijzen de ontwerpwet Staatsbegroting af en roepen de regering op zuinig en zorgvuldig om te gaan met het geld van het volk. De coalitie geeft goedkeuring en ondersteuning om het voorgenomen regeerbeleid correct uit te voeren, ter verdere verbetering van welzijn en welvaart van de Surinaamse gemeenschap. 

Oppositieleden hebben kritiek geleverd op het financieel-economisch begrotingsbeleid. Het land is volgens hen in een crisis gestort. Er is veel kritiek geleverd op omvang van de begroting. De uitgaven zijn met 53% gestegen in vergelijking met het vorige jaar. Het tekort heeft een recordhoogte van SRD 8,6 miljard SRD bereikt. Ook het leningenbeleid en de monetaire financiering zijn aan de kaak gesteld. De leningen zullen stijgen naar SRD 28 miljard. De waardedaling van de SRD heeft gemaakt dat mensen verder verarmd zijn. "Uit het gevoerde beleid is gebleken dat de corruptie niet is ingedamd en de corruptie nog steeds structureel plaatsvindt waardoor de samenleving ernstig tekort wordt gedaan," stellen de oppositiepartijen. 

Er is volgens de oppositie geen aanpak gepresenteerd voor de toegenomen verruwing van de criminaliteit en dat de veiligheid van de burgers hierdoor in een gevarenzone is beland. De aanpassing van de regels over het beheer van de kasreservemiddelen door de Centrale Bank van Suriname baart de samenleving enorme zorgen, welke de rust binnen de bankensector kan verstoren, stelt de oppositie. VHP-voorzitter Chan Santokhi bleef bij zijn spreekbeurt lang hierbij stilstaan. 

Naast de afwijzing van de begroting door de oppositie wordt de regering opgeroepen een evenwichtig financieel- economisch beleid te voeren, waarbij de waarde van de SRD versterkt wordt, de uitgaven getemporiseerd worden, de inkomsten verhoogd, en de productie gestimuleerd worden. De regering wordt opgeroepen om het beheer van de valuta kasreservemiddelen vooralsnog ongewijzigd te laten, totdat er een goede deposito beschermingssysteem voor rekeninghouders  van de banken gerealiseerd is. Gevraagd wordt alle corruptiezaken met alle relevante informatie onbelemmerd en zonder inmenging van betrokken publieke functionarissen in die zaken, doorgeleid worden naar de procureur-generaal voor grondig en onafhankelijk onderzoek.

Motie coalitie
De coalitie voert in haar motie aan dat het herstel en de groei van de economie welke in het dienstjaar 2017 (1.7%) is aangevangen, in het dienstjaar 2019 (2.3%) voortgezet zal worden. De inflatie is in 2016 van een double digit (55.5%) gedaald naar een single digit in 2019 (minder dan 6%) en verder zal dalen, de monetaire reserve is gegroeid van US$ 340 miljoen in 2015 naar US$ 614 miljoen in 2019. Het beleid van de regering biedt de garantie voor economische vooruitgang en stabiliteit, waarbij de financiering van de nationale productie is verbeterd en wordt voortgezet door investeringen in de agrarische sector, o.a. het SAMAP-project, en andere sectoren.

De voortzetting van het sociaal beleid dient te worden ondersteund. De coalitie juicht de ondersteuning naar de mens met een beperking toe. Dit geldt ook voor de ondersteuning die verder geboden zal worden aan gezinnen met een drieling en de uitvoering van het Affordable Housing Project, om het huisvestingsvraagstuk verder te helpen oplossen. Ook worden de verdere maatregelen verwelkomd in het kader van het integrale veiligheidsbeleid, investering in bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit waaronder drugsbestrijding, human trafficking, cybercrime/security, verdere investeringen in het Safe City Project. De investeringen in de rechterlijke macht geniet brede ondersteuning. 

Ter ondersteuning van initiatieven van de private sector, ondernemerschap en productie, zijn het KMO-fonds evenals het Agrarisch kredietfonds verder uitgebreid. In 2018 zijn ruim 2700 vergunningen verleend voor nieuwe ondernemingen en nieuwe initiatieven zijn ontwikkeld voor toerisme, onder andere het tot stand komen van de Suriname-Cuba vliegroute, de aankomst van COPA in juli 2019 en de Noord Commewijne Toerisme Cluster. De regering zal in haar uitvoering ter verbetering van de financiering van de gezondheidszorg en het onderwijs en de ordening van deze sectoren middels wet- en regelgeving ter hand nemen.
 
Besluit 
De coalitie vraagt de regering:
1. het uitgestippelde beleid voor het dienstjaar 2019 voort te zetten en correct uit te voeren met de nodige transparantie, ondersteund door maatregelen en de noodzakelijke wet- en regelgeving en door verdere ordening te brengen in het grondbeleid en andere bestuurlijke hervormingen, zoals het decentralisatieproces;
2. weloverwogen het beleid van versterking en hervormingen van het financiële systeem en de productie en exportfacilitering voort te zetten en verder ordening daarin te brengen;
3. om op de begroting van het dienstjaar 2019 het woningbouwfonds, garantiefonds en een fonds voor de wet arbeidsbescherming van het gezin ter ondersteuning van het sociaal beleid verder gestalte te geven;
4. met onze ondersteuning en goedkeuring het voorgenomen regeerbeleid correct uit te voeren, ter verdere verbetering van welzijn en welvaart van de Surinaamse gemeenschap. 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May