'Er is over en weer geschoten'
28 May 2019, 09:43
foto


Renzo S. staat in de beklaagdenbank tegenover kantonrechter Marie Mettendaf. Hem wordt samen met de medeverdachte Valentino C. openlijke geweldpleging verweten op 1 augustus vorig jaar. Er werd op die bewuste dag over een weer geschoten. Zowel het slachtoffer als de verdachte raakten gewond. Beide verdachten zijn voorlopig in vrijheid gesteld. Tegen elk van hen is er een celstraf van twaalf maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaren geëist. Valentino C. verscheen niet op de rechtszitting maandag. 

Advocaat Maureen Nibte die Renzo S. juridisch bijstaat, voerde aan dat de verdachte rekenschap was gaan vragen. Zo ontstond er een woordenwisseling. Op een gegeven moment werd gebruikgemaakt van het vuurwapen en iemand van de tegenpartij werd geraakt. Er werd over en weer geschoten. De verdachte had ook ongeluk gehad. Beide werden afgevoerd naar de Spoedeisende Hulp. Ze vroeg de kantonrechter om zodanig een straf op te leggen, zodat de verdachte op vrije voeten blijft. 

Raadsman Benito Pick pleitte voor Valentino C. Hij noemde de strafeis van officier van justitie, Bibian Tjin Liep Shie, sympathiek. Maar, heet hangijzer is dat de verdachte steeds ontkent heeft en aangegeven heeft dat hij op die bewuste dag aan het werk was. Een collega had verklaard dat de man wel aan het werk was, maar eventjes weg was. Het tijdstip en hoe lang hij weg geweest was, kon de collega niet aangeven. Een slachtoffer had verklaard dat beide mannen gewapend waren met een houwer en een schroevendraaier. Vervolgens verklaarde hetzelfde slachtoffer dat hij door Valentino C. aangevallen werd met een eind hout en hij bracht hem ook een vuistslag toe. Pick snapt niet hoe het mogelijk kan zijn dat de man met twee handen ineens vier handen kan hebben. Verder voerde de advocaat aan dat het t-shirt van deze verdachte helemaal schoon was, terwijl van de overigen besmeurd waren met bloed en vuil waren. Hij vroeg de kantonrechter om deze verdachte het voordeel van de twijfel te geven en hem vrij te willen spreken wegens gebrek aan wettig en overtuigend bewijs. 

Volgens Tjin Liep Shie is er geen sprake geweest van over en weer schieten. De overige partij is het slachtoffer geweest. Volgens haar is het doorslaggevend dat Valentino C. wel ter plekke was, omdat de slachtoffers en de verdachten elkaar kennen. Dus, er kan geen sprake zijn van een misverstand. De officier van justitie stelt verder dat in het proces-verbaal aangegeven is dat beide verdachten gewapend waren en niet Valentino C. alleen. In zijn laatste woord gaf Renzo S. aan dat hij onschuldig zolang in het gevang gezeten heeft. Hij vindt het raar dat beide partijen gevochten hebben, maar dat slechts Valentino C. en hij aangehouden zijn. Op 17 juni zal Mettendaf vonnis vellen in deze strafzaak. 

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May