Verdachte komt terug op verklaringen in zeeroofmoordzaak
28 May 2019, 04:02
foto


Medeverdachte Cooke is teruggekomen op zijn verklaring in een zeeroof-moordzaak. Hij verklaarde Rayen K. tegen wie een celstraf van 20 jaar geëist is, onterecht bezwaard te hebben. Rayen K. wordt verweten dat hij een zeeroofmoord heeft begaan op 16 mei 2017. Hij zou samen met medeverdachte Cooke schuldig zijn aan moord of doodslag van Eduard Deygoo op zee. De verdachte zou het slachtoffer met zijn boot hebben aangevaren. 

De verdachte zou zijn laatste woord moeten voeren, maar dit ging toen niet door. De medeverdachte Cooke had een brief gericht naar zijn kompaan. Daarin werd gesteld dat Cooke die al is gehoord in deze strafzaak, bezwarende verklaringen tegen Rayen K. had afgelegd. Om de waarheid te kunnen verklaren, wil de medeverdachte opnieuw gehoord worden. Op de rechtszitting van maandag is Cooke gehoord. 

Voordat deze verdachte zijn verklaringen kon afleggen tegenover kantonrechter Marie Mettendaf, waarschuwde officier van justitie Roy Elgin hem dat hij niet mag liegen. Indien hij meineed zou plegen, zou hij daarvoor ook nog vervolgd worden naast de straf van tien jaar die tegen hem geëist is in deze zaak. Ook Mettendaf legde Cooke dit goed uit. Toch besloot hij zijn verklaring af te leggen. 

Het verbaasde Mettendaf dat de brief in goed Nederlands getypt was, terwijl de verdachte Cooke analfabeet is. De verdachte verklaarde dat hij een vriend gevraagd had om het voor hem te typen. Volgens de medeverdachte had hij Rayen K. onterecht bezwaard. Hij had juist geprobeerd om het slachtoffer te helpen om uit het water te halen, nadat Cooke hem geduwd had in het water. Volgens hem ontstond er een woordenwisseling tussen het slachtoffer en hem, omdat het slachtoffer dacht dat ze over zijn dochter spraken. Hij werd toen vals en zo ontstond de ruzie. 

Mettendaf hield Cooke zijn vorige verklaring voor die wel een samenhangend geheel vormde toen. “Jullie hadden een uitgezette net van iemand anders gestolen en toen het slachtoffer zei dat hij zijn mond zou openmaken indien hij geen geld zou krijgen, ontstond het probleem. Ook had je toen aangegeven dat Rayen K. over de man zijn boot had gevaren en vervolgens werd het water gekleurd met bloed”, zei Mettendaf. Ze noemde de verklaringen van Cooke leugenachtig. Ook Elgin vond de verklaringen onbetrouwbaar. 

Raadsman John Moerahoe die de verdachte bijstaat, vroeg zich af waarom de medeverdachte leugenachtige verklaringen zou afleggen als hij weet dat hij vervolgd zal worden voor meineed. Dit is hem duidelijk voorgehouden. Ook vroeg Moerahoe zich af waarom Elgin de man dan niet vervolgt voor meineed als hij de verklaringen onbetrouwbaar vindt. Volgens de raadsman heeft de medeverdachte zijn verhaal goed onderbouwd en deed het verzoek om de verdachte voorlopig in vrijheid te stellen. Dit verzoek werd afgewezen. In zijn laatste woord zei Rayen K. dat hij niets gedaan heeft. Op 17 juni zal Mettendaf vonnis vellen in deze zaak. 

Wanita Ramnath

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May