InVitroPlants Grassalco zal eind dit jaar planten exporteren
26 May, 15:13
foto
De ministers Sergio Akiemboto en Rabin Parmessar knippen het lint door. Zij worden geassisteerd door de waarnemend directeur van NV Grassalco, Linus Diko. (Foto's: NII)


Eind dit jaar wil InVitroPlants Grassalco beginnen met de export van sierplanten naar Nederland, waar de vraag groot is. Op jaarbasis wordt de aanmaak van 8 miljoen plantmateriaal verwacht. De opening van het bedrijf vond zaterdag officieel plaats. Ex-topman van Grassalco, nu minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Sergio Akiemboto, stelt dat met dit bedrijf Suriname weer op de kaart zal worden gezet. Akiemboto en zijn collega van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Rabin Parmessar, hebben de officiële opening verricht. 

“De bevolking is hongerig en ze kijken uit naar plantjes”, dit zegt Parmessar. Hiermee doelt hij op gezond plantmateriaal en kijkt uit naar een samenwerking tussen InVitroPlants en LVV in het kader van technische kennisoverdracht. Parmessar en Akiemboto hebben de plaquette onthuld en daarna het lint doorgeknipt bij de plantenkas. De aanwezigen kregen een rondleiding in de plantenkas en hebben de verschillende sierplanten kunnen bewonderen. 

InVitroPlants Grassalco maakt plantmateriaal aan via biotechnologie, waarbij weefselkweek productie van planten in het laboratorium wordt gedaan. Ook maakt InVitroPlants plantmateriaal van voedselgewassen, sierplanten en planten voor de rehabilitatie van uitgemijnde gebieden. Dat een mijnbouwbedrijf het initiatief heeft genomen om uitgemijnde gebieden weer gezond te maken, is een mijlpaal voor Suriname, staat in een persbericht van het Nationaal Informatie Instituut. 

“Dit terrein kwam op de veiling te staan en had goede kwaliteit grind en we hebben het daarvoor gekocht. We hebben op den duur geconstateerd dat wij op dit terrein een prachtig laboratorium kunnen opzetten. Wij hebben geprobeerd er leven in te blazen, maar de verschillende onderhandelingen leverden geen resultaat op. Twee jaar geleden kwam de vraag om vanuit Suriname plantmateriaal te leveren aan andere landen. Critici vroegen zich af en nog steeds wat een mijnbouwbedrijf zoekt in de landbouwsector.” De mijnbouwsector is volgens minister Akiemboto een sector die gebruikt dient te worden om ontwikkeling te brengen in andere duurzame sectoren. Landbouw is daarvan een goed voorbeeld.
Advertenties

Monday 25 May
Sunday 24 May
Saturday 23 May