Guatemala: Dochter ex-dictator uitgesloten van presidentschap
14 May 2019, 13:03
foto
Zury Ríos is de dochter van Efraín Ríos Montt, die naar de macht greep tijdens een staatsgreep in 1982. (Getty Images)


Het constitutionele hof van Guatemala heeft Zury Ríos, de dochter van ex-militaire leider Efraín Ríos Montt, uitgesloten van het presidentschap. Zury Ríos was één van de koplopers voor de verkiezingen op 16 juni.

De rechtbank voerde aan dat de grondwet van Guatemala de naaste familieleden van coupleiders verbiedt om president te worden. De heerschappij van Efraín Ríos Montt in de jaren tachtig wordt beschouwd als één van de meest meedogenloze periodes van de burgeroorlog in Guatemala, toen hele Maya-dorpen werden weggevaagd.

Generaal Rios Montt greep de macht tijdens een staatsgreep van 1982, in het midden van een oorlog tussen het militaire regime en marxistische rebellen. Hij werd ervan beschuldigd de moord te hebben bevolen van meer dan 1.700 etnische Maya's. Zijn regime verdacht de Maya's ervan opstandelingen te herbergen.

De generaal werd in augustus 1983 door zijn minister van Defensie vervangen en 30 jaar later werd hij het eerste voormalige staatshoofd dat in zijn eigen land terecht stond voor aanklachten van genocide. Hij werd schuldig bevonden, maar die uitspraak werd later door de hoge rechtbank van Guatemala afgewezen. Hij stierf op 1 april vorig jaar,  zes maanden nadat zijn genocideproces was hervat. Rios Montt werd 91 jaar.

Onzekerheid blijft

Zijn dochter Zury Ríos was de rechtse kandidaat voor de Valor (Moed) partij. Familieleden van slachtoffers van de honderdduizenden voornamelijk inheemse mensen die zijn gedood tijdens de burgeroorlog in Guatemala, verwelkomden het besluit van de rechtbank om Ríos te verbannen van het presidentschap.

Ríos had eerder gezegd dat een uitsluiting niet alleen inbreuk zou maken op haar rechten om kandidaat te zijn, maar ook op die van haar supporters die hun stem op haar willen uitbrengen. Peilingen hadden haar bij de top drie van kandidaten geplaatst. Haar belangrijkste rivalen zijn ex-first lady Sandra Torres en de voormalige procureur-generaal, Thelma Aldana. Zowel Torres als Aldana staan ​​voor een potentiële uitsluiting om voor het presidentschap te gaan.

Aldana wordt geconfronteerd met beschuldigingen van verduistering, leugens en belastingfraude, waarvan zij zegt dat ze politiek gemotiveerd zijn. Torres wordt momenteel onderzocht voor vermeende illegale campagnefinanciering, wat zij ontkent. Het grondwettelijk hof zal naar verwachting in de komende dagen in beide zaken een beslissing nemen.

Een andere presidentskandidaat, Mario Estrada, werd vorige maand  in de VS gearresteerd op verdenking van samenzwering om cocaïne in de VS te importeren.

Saturday 30 May
Friday 29 May
Thursday 28 May