Cuba verhoogt rantsoenering temidden van tekorten
11 May 2019, 10:35
foto
Met de hashtag #lacolachallenge, of wachtrijuitdag, geven Cubanen online ruchtbaarheid aan de problemen waarmee ze geconfronteerd worden.(Foto: Reuters)


Cuba heeft rantsoenering van meer producten aangekondigd te midden van tekorten. Volgens Havana zijn de tekorten ontstaan door het Amerikaanse handelsembargo en hamsterkopers.

Op het Caribisch eiland zijn er in de afgelopen weken lange wachtrijen geweest voor basisvoedsel. Mensen hebben foto's geplaatst van lange wachtrijen in de supermarkt onder de hashtag #lacolachallenge, wat betekent dat de wachtrij wordt uitgedaagd.

Een universeel rantsoeneringssysteem werd net na de revolutie in 1959 op het eiland geïntroduceerd. In 2017 legde de Amerikaanse president Donald Trump enkele handels- en reisbeperkingen op die door zijn voorganger Barack Obama waren opgeheven. Trump hield echter de ambassade  in Havana open en beëindigde de vluchten naar het land niet

Maar minder hulp van bondgenoot Venezuela heeft ook geleid tot een tekort aan essentiële dingen - net als een daling van de export - waardoor het eiland worstelt met betalingen voor de import. Cuba haalt tot 70% van zijn voedsel uit het buitenland. Talrijke landbouwhervormingen in de afgelopen jaren hebben de productie niet bevorderd.

Minister van Handel, Betsy Díaz, zei dat supermarkten de mensen zullen beperken in de aankoop van bepaalde producten zoals kip en zeep, terwijl andere artikelen - waaronder rijst, bonen, eieren en worst - alleen beschikbaar zijn op de rantsoenkaart en beperkt zijn tot een maandelijks bedrag.

"Onze missie is om alle maatregelen die de Amerikaanse regering oplegt, weg te maken. En vandaag stellen we prioriteiten," zei ze. Maar Díaz gaf Cubanen ook de schuld, die producten voor de tekorten hadden gehamsterd. Ze zei dat sommige mensen items bewaarden waarvan ze dachten dat ze uit de winkels zouden verdwijnen, terwijl anderen producten op de zwarte markt doorverkopen.

De Cubaanse journalist Yoani Sánchez twitterde dat wat ooit één van de best gesorteerde winkels in de stad was, "een slagveld was geworden om een ​​kilo bevroren kip te krijgen".
In april stelde de 91-jarige Cubaanse revolutionaire Guillermo García Frías voor dat Cubanen struisvogels, krokodillen en eetbare knaagdieren zouden kunnen eten te midden van de tekorten, wat een vloedgolf van memes veroorzaakte die de suggestie van de commandant bespotten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May