Handelsoorlog VS en China escaleert
10 May 2019, 16:34
foto
De Amerikaanse president, Donald Trump met zijn Chineze ambtgenoot Xi Jinping tijdens een ontmoeting met handelsleiders in de Great Hall of the People in Beijing, China op 9 november 2017. (Archieffoto Reuters)


De Verenigde Staten (VS) heeft vrijdag een tariefoorlog met China geëscaleerd door heffingen voor Chinese goederen ter waarde van US$ 200 miljard op te leggen. De Amerikaanse president Donald Trump vermoedde dat de handelsonderhandelingen zich zouden kunnen voortslepen na deze week.

In een reeks tweets vanmorgen vroeg verdedigde Trump zijn beslissing om de tarieven te verhogen, waarbij hij zei dat het niet nodig was om een ​​deal te sluiten. Hij voegde eraan toe dat de Amerikaanse economie meer zou worden gestimuleerd door de heffingen dan door een eventuele deal.

Maar zelfs toen Beijing met vergelding dreigde, kwamen de onderhandelaars overeen om een ​​tweede dag om de tafel in Washington te blijven. Ze houden de hoop op een overeenkomst overeind. Een deal zou een grote bedreiging voor de wereldeconomie kunnen wegnemen.

Trump, die een protectionistisch beleid heeft aangenomen als onderdeel van zijn "America First" -agenda, gaf orders voor de tariefverhoging en zei dat China "de deal heeft verbroken" door eerdere toezeggingen die zijn gedaan tijdens maandenlange onderhandelingen te laten varen. Het ministerie van Handel in China zei dat het tegenmaatregelen zou nemen, zonder dat het zou worden uitgebreid.

De Chinese vicepremier Liu He, de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer en de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, spraken donderdag voor 90 minuten en zouden vandaag, vrijdag, hun inspanningen hervatten om een​​ deal te sluiten die zou kunnen leiden tot een einde van de tien maanden durende handelsoorlog tussen 's werelds twee grootste economieën.

Het Ministerie van Handel zei dat de onderhandelingen voortgaan en dat het "hoopt dat de Verenigde Staten China halverwege tegemoet zal komen, zij gezamenlijke inspanningen zullen leveren en het probleem door samenwerking en overleg zullen oplossen."

Met lopende onderhandelingen hebben de Amerikaanse douane en grensbescherming een belasting van 25% opgelegd aan meer dan 5.700 categorieën producten die China na 12:01 uur in de middag verlaten op vrijdag.

Zeeschepen die vóór middernacht vanuit China zijn verzonden, waren niet onderworpen aan de nieuwe belasting zolang ze vóór 1 juni in de Verenigde Staten aankomen. Voor deze ladingen wordt het oorspronkelijke tarief van 10% in rekening gebracht.

"Deze vertraging kan leiden tot een onofficieel venster waarin de VS en China kunnen blijven onderhandelen", schreef investeringsbank Goldman Sachs in een notitie, eraan toevoegend dat het een "enigszins positief teken" was dat de gesprekken verder gingen.

Trump gaf Amerikaanse importeurs minder dan vijf dagen voor zijn beslissing om het tarief voor de categorie goederen ter waarde van US$ 200 miljard te verhogen, wat nu overeenkomt met het tarief van een eerdere heffing op Chinese machines en technologiegoederen ter waarde van US$ 50 miljard. De Amerikaanse president heeft ook gedreigd om binnenkort nieuwe tarieven op te leggen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May