Tien jaar celstraf in doodzaak Fonkel
10 May 2019, 01:23
foto


Kantonrechter Marie Mettendaf heeft op de rechtszitting van donderdag Maikel A. veroordeeld tot tien jaar celstraf voor het doden van Orveo Fonkel (36). Tijdens een ruzie met twee broers vóór een winkel werd het slachtoffer in juni van het afgelopen jaar te Atjoni neergestoken met een schaar. Het slachtoffer rende weg, maar zeeg na ongeveer 100 meters neer en overleed ter plaatse. Het Openbaar Ministerie had tegen Maikel A. Twaalf jaar celstraf geëist en tegen Sweet A. was er vrijspraak gerekwireerd. 

Mettendaf noemde het feit zeer ernstig aangezien het slachtoffer het leven heeft gelaten. Maikel A. bekende dat hij het slachtoffer met een schaar heeft gestoken. Broer Sweet A. werd vrijgesproken. Het slachtoffer moest van een familielid van de twee broers uit Paramaribo, een mobiele telefoontoestel hebben meegekregen om aan de zus van de twee verdachten af te geven. De zus kreeg het toestel nooit en stelde haar twee broers hiervan in kennis. Bij het zien van Fonkel vroegen de broers hem om rekenschap. Er ontstond een ruzie die uit de hand liep.

Het Openbaar Ministerie achtte moord bewezen, aangezien de man een schaar gekocht had. Advocaat Valerie Piqué voerde aan dat het om doodslag ging, omdat de verdachte niet de intentie had om de man dood te steken. Mettendaf kon zich terugvinden in de verklaring van de verdediging. Volgens de kantonrechter is het niet bewezen dat de man een schaar kocht om vervolgens het slachtoffer dood te steken. 

Een ooggetuige had verklaard dat Maikel A. een schaar kocht en vervolgens gelijk daarmee het slachtoffer aanviel. Andere getuigen hadden verklaard dat ze eerst in een ruzie verwikkeld raakten en dat personen hen uit elkaar gehaald hadden. Een ooggetuige had verklaard dat Sweet A. Het slachtoffer een kapverwonding had toegebracht, terwijl dit niet zo bleek uit het rapport van de patholoog. Mettendaf voerde aan dat ze niet voor de volle honderd procent uit kan gaan van de getuigenverklaringen.  

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May