Prins Harry en Megan noemen baby Archie Harrison
08 May 2019, 17:30
foto
Het achtste achter-achterkleinkind van koningin Elizabeth en de hertog van Edinburgh, heet Archie Harrison Mountbatten-Windsor.(Foto: PA)


De hertog en hertogin van Sussex, prins Harry en Megan Markle, hebben hun zoontje Archie Harrison Mountbatten-Windsor genoemd. Archie was een verrassende keuze en behoorde niet tot de favorieten van de bookmakers van Alexander, Arthur en Albert.

"Ik denk niet dat iemand van ons één van deze namen heeft zien aankomen," zegt Joe Little, hoofdredacteur van het koninklijk tijdschrift Majesty. Voor zover hij weet heeft Archie geen Britse koninklijke connotaties - en ook Harrison is een geheel nieuwe naam voor het koningshuis.

Archie betekent "echt, onvervalst", "moedig" of "eerlijk, vriendelijk" - en is populairder in Groot-Brittannië dan de Verenigde Staten. Het was oorspronkelijk een verkorte vorm van Archibald, maar wordt nu vaak alleen als naam gebruikt. Het was de 18e meest populaire jongensnaam in Engeland en Wales in 2017, met 2.803 babyjongens die in dat jaar de naam Archie kregen. De naam staat sinds 2003 in de top 50.

Harrison is in de VS iets populairder dan Archie - hoewel het nog steeds gebruikelijker is in het Verenigd Koninkrijk, waar het in 2017 de 34e meest populaire jongensnaam werd genoemd. En, nogal toepasselijk, Harrison - een naam die oorspronkelijk als achternaam werd gebruikt - betekent "zoon van Harry".

Little zei: "Het is misschien goed dat het een naam is waar Meghan bekend mee is en nogmaals, daarom gebruiken ze het ook."

"Archie heeft een Brits gevoel, terwijl Harrison meer een Amerikaanse naam is, de eerste Harrison die in gedachten komt is Harrison Ford. Ze hebben iets anders willen doen, en dat hebben ze gedaan."

Sommigen hadden zich afgevraagd of één van de namen van de nieuwe baby's grootvaders als een middelste naam zou kunnen verschijnen - hetzij Philip aan de koninklijke zijde, of Thomas aan de zijde van Meghan. "Nogmaals, het is aan de ouders," zei  Little. "Het is hun keuze."

Harry en Meghan hebben er ook voor gekozen om geen hoffelijkheidstitel te gebruiken voor hun nieuwe zoon. Als de eerstgeboren zoon van een hertog, had Archie de titel van graaf van Dumbarton kunnen aannemen, maar hij zal in plaats daarvan simpelweg bekend staan ​​als Master Archie.

Koninklijke commentator Richard Fitzwilliams zei dat de individualiteit getoond door Harry en Meghan in hun keuze van niet-traditioneel koninklijke namen "wonderbaarlijk" was en "de monarchie zou verjongen".

"Het is een unieke keuze, door een uniek paar die dingen op een unieke manier doet," zei hij. "We hebben het over merk Sussex, dat een internationaal merk is," zei hij.

Beroemde 'Archies' omvatten Archie Panjabi, die speelde in The Good Wife; Archie Andrews in Archie-strips in Amerika en ook de Netflix-show Riverdale; en Archie Mitchell, een schurk in de BBC soap EastEnders.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May