Nieuwe Japanse keizer Naruhito in functie getreden
01 May 2019, 01:24
foto
De nieuwe keizer van Japan, Naruhito, krijgt de heilige keizerlijke schatten gepresenteerd. Hij heeft om middernacht de troon overgenomen van zijn vader Akihito. (Foto: Reuters)


De 59-jarige Naruhito heeft woensdag rond middernacht lokale tijd de Japanse troon overgenomen van zijn vader Akihito (85). Hij deed dag eerder om gezondheidsredenen afstand van de oudste monarchie ter wereld. Naruhito heeft een nieuw keizerlijk tijdperk ingeluid. Het proces wordt later op de dag geformaliseerd met een 10 minuten durend ritueel. 

Aan Naruhito zijn de heilige keizerlijke schatten gepresenteerd; het zwaard, het juweel, de zegel van de Staat en zijn persoonlijke keizerlijke zegel. Dit is gebeurd bij een plechtige ceremonie in het keizerlijke paleis. Hierna sprak Naruhito, vergezeld van zijn echtgenote Masako Owada en andere hoge gasten, de natie voor het eerst toe als de 126e keizer. Hij belooft om het Japanse volk bij te staan en te handelen volgens de grondwet. 

De nieuwe keizer zegt ook diepgaand na te denken over de koers die zijn populaire vader had genomen. Hij heeft 's werelds oudste monarchie dichter bij de mensen gebracht, vooral tijdens natuurrampen. "Als ik denk aan de belangrijke verantwoordelijkheid die ik heb aangenomen, ben ik vervuld van een gevoel van plechtigheid", zei Naruhito. De keizer onder de Japanse grondwet is een symbool zonder politieke macht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May