UNA Suriname feliciteert Rotary Club met Follow-Up
30 Apr 2019, 22:32
foto


Ter gelegenheid van de 25e verjaardag van het lidmaatschap van de Republiek Suriname van de United Nations (UN), organiseerde de United Nations Association Suriname (UNA Suriname) op 4 december 2000 voor het eerst een Model UN Assembly (MUN) in Suriname, en wel in het Congresgebouw op het Onafhankelijkheidsplein.

De opening van deze eerste MUN werd verricht door de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, mevrouw Mary Levens. Hiervoor werd optimale medewerking verleend door de United Nations Resident Coördinator in Trinidad and Tobago. De hieraan deelnemende studenten van middelbare scholen, die als vertegenwoordigers van de lidstaten van de Verenigde Naties optraden, bespraken diverse belangrijke wereldvraagstukken, zoals HIV/aids, good governance, democratie, mensenrechten, vrede en duurzame menselijke ontwikkeling. Hierbij werden zij voorbereid door JCI senior-lid, de heer Leon Brunings.

De UNA Suriname werd in 1996 formeel opgericht in aanwezigheid van de UN/PAHO vertegenwoordiger Dr. Latiri en wijlen bisschop Mgr. Aloysius Zichem, en is vanaf die tijd lid van de World Federation of United Nations Associations (WFUNA). In die periode was de voorzitter van de UNA Suriname tevens de formele vertegenwoordiger van ons land bij de UN, waarvan wijlen Kofi Annan Secretaris-Generaal was. De UNA Suriname is sinds 2004 de eerste formeel geaccrediteerde NGO bij de afdeling DPI (Department of Public Information van de UN), die de samenwerking met NGO's coördineert (UN/DPI NGO).

Op deze allereerste MUN werden drie presentaties als beste aangewezen door een deskundige jury, voorgezeten door de oud-ambassadeur bij de UN, de heer K. Nandoe, en waarin voorts zitting hadden de UNA vertegenwoordigers van België en Guyana, respectievelijk Professor Marc Cogen en mevrouw Marguerite Buckmire, alsook de UN/OAS coördinator van het ministerie van PLOS, mevrouw Gladys Guman-Relyveld. Bedoelde winnaars waren Stephanie Kasketi, student Natin, die als ambassadeur van Zuid-Afrika optrad; Sjahnaz William, student Lyceum 1, optredend als ambassadeur van Frankrijk; en Marie Persaud, student Lyceum 1, optredend als ambassadeur van China. Deze eerste MUN werd geleid door onder meer Ferranto Dongor en Sergio Belfor, die een keynote speech hield over het thema 'HIV/aids'. Vermeldenswaard is dat diverse jonge landgenoten in onder meer Zuid Korea, Venezuela, Trinidad en Tobago, de Dominicaanse Republiek, en op het hoofdkwartier van de UN hebben geparticipeerd in mede door de WFUNA georganiseerde MUNS.

De UNA Suriname feliciteert dan ook de Rotary Club van Paramaribo (RCP) met de organisatie van een Model United Nations met als thema 'Refugees and Migrants' op zaterdag 27 jl. in samenwerking met de Faculteit der Juridische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit Suriname. Het is evenwel incorrect om deze follow-up te bestempelen als primeur in Suriname. De UNA Suriname is uiteraard bereid om haar ervaring en contacten hieromtrent te delen en verder uit te dragen.

Dr. I. E. Loemban Tobing-Klein, PhD
President UNA Suriname

Dr. Roy I. Bhikharie, PhD
Vicepresident UNA Suriname
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May