Stanley Raghoebarsing schrijft boek over familiegeschiedenis
29 Apr 2019, 13:25
foto
Het 220 pagina's tellende boek van de hand van K.R. Sing (Stanley Raghoebarsing) verschijnt bij Boom uitgevers de komende maand.


Van de hand van K.R. Sing, pseudoniem van Stanley Raghoebarsing (ex-minister en VHP-topper), verschijnt op 27 mei het boek Uit de klei van Saramacca. Het boek gaat over een Surinaams-Hindostaanse familiegeschiedenis tegen de achtergrond van (post)koloniale ontwikkelingen in Suriname in de twintigste eeuw. Het boek verschijnt bij Boom uitgevers in Nederland en wordt later in Suriname gepresenteerd.

Dit is het verhaal van kleermaker Nandoe en onderwijzeres Trees die hun weg door het leven moeten zoeken langs armoede, culturele en religieuze barrières. Nandoe is van de plantage La Prévoyance in Saramacca. De landbouw zegt hem weinig dus vertrekt hij naar Paramaribo om kleermaker te worden. Soms lijdt hij honger.

Trees woont op Oldenburg, dichtbij Paramaribo. Haar ouders zijn vroeg overleden. Met haar broer krijgt ze heftige botsingen over tradities en cultuur; ze wil in vrijheid over haar toekomst kunnen beslissen. Nandoe vindt haar aantrekkelijk, want ze is knap, eerlijk en doordacht. Maar hij wordt onzeker want hij heeft geheimen waar zij niets van weet. Er komt een gemengd hindoe-katholiek huwelijk. In hun denken en handelen zijn oosterse én westerse waarden herkenbaar, hun gezin weerspiegelt de multiculturele samenleving in miniatuur.

Het verhaal speelt zich af in Suriname, Nederland, het Caribisch Gebied en India, en vertelt het verhaal van vijf generaties van een Hindostaanse familie vanaf de immigraties in 1873. Het voltrekt zich tegen de achtergrond van koloniale en postkoloniale ontwikkelingen in Suriname: de armoede tot de tweede Wereldoorlog, de kansen door de oorlog, de onzekerheden van de onafhankelijkheid in 1975, de angst tijdens de militaire dictatuur na 1980. De bestuurlijke ontwikkelingen krijgen een verstikkende greep op het dagelijks leven en het gezin moet beslissen: blijven in Suriname of vertrekken.

Uit de klei van Saramacca is een authentiek verhaal dat tot stand is gekomen op basis van circa 600 brieven van de familie, onderzoek in openbare archieven, tientallen interviews en literatuuronderzoek. Het geeft een inkijk in de – veelal onderbelichte – geschiedenis van Hindostanen in Suriname in de twintigste eeuw.

K.R. Sing – Uit de klei van Saramacca. Een Surinaamse familiegeschiedenis | Verschijnt 27 mei bij Boom uitgevers Amsterdam | ISBN 9789024427116 | paperback, ca. 220 pagina’s | verkoopprijs ca. € 17,50 | verkrijgbaar in Nederland via de boekhandel of online | verkrijgbaar in Suriname via VACO, naar verwachting vanaf half juli.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May