Venezolanen in Ecuador in de schuld door immigratieboetes
29 Apr 2019, 09:27
foto
Venezolanen die in Ecuador zijn, zitten in problemen. Zij kunnen hun schulden niet betalen, omdat ze geen werk mogen verrichten als zij als toerist het land binnen zijn gekomen. (Foto: Reuters)


Veel Venezolanen in Ecuador zitten plotseling in de schulden, nadat zij getroffen zijn door immigratieboetes die zij niet kunnen betalen. Om het land binnen te komen, moeten de Venezolanen alleen hun identiteitskaart tonen bij de grens. Maar wie betrapt wordt op het werken zonder een visum, riskeert een boete van US$ 386, wat 88 maal zoveel is als het maandelijkse minimumloon in Venezuela.

Miljoenen Venezolanen zijn sinds 2015 gevlucht uit hun land vanwege de toenemende politiek crisis, hyperinflatie, werkloosheid en de tekorten aan voedsel en geneesmiddelen. Behalve de boete voor het werken zonder een visum, krijgen zij die geen visum verkrijgen, voordat hun eerste toestemming verloopt, een boete opgelegd van US$ 772, en degenen met meerdere boetes worden uit het land gezet. Toestemming om Ecuador binnen te komen, betekent niet dat de Venezolanen ook werk mogen verrichten. Zij hebben dezelfde rechten als toeristen, tenzij zij een lang termijnvisum ontvangen. "Wat we in feite zien, is dat de boetes niet geïnd kunnen worden, omdat mensen die een boete krijgen deze hoge kosten niet kunnen betalen," zegt Javier Arcentales, een advocaat bij de openbare verdediger van Ecuador die deel uitmaakt van een lopende rechtszaak die gericht is op het wijzigen van een wet van 2017 om de definitie van immigratie-overschrijdingen uit te breiden.

De boetes zijn van toepassing op iedereen die de immigratiewetten overtreedt in Ecuador, ongeacht het land van herkomst. Daniel Regalado, directeur van de Civil Association of Venezuela in Ecuador, vindt dat de wetten oneerlijk zijn voor de Venezolanen vanwege de verarmde omstandigheden waaruit zij vluchten en in Ecuador aankomen. Het kan maanden duren voordat de migranten de belangrijke documenten ontvangen, zoals een Venezolaans paspoort. Hierdoor wordt het risico dat ze een boete krijgen groter, voordat zij een visum kunnen aanvragen.

Tenzij de Ecuadoraanse president Lenin Moreno een decreet uitvaardigt waarin staat dat de immigratieboetes ophouden, is iedereen die de immigratiewetten overtreedt in Ecuador nog steeds onderworpen aan hen. Ondertussen lopen Venezolanen zonder visum het risico te worden onderworpen aan gewetenloze werkgevers die hen informeel aannemen en oneerlijke lonen betalen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May