DA'91: Onze vrijheid is ons heilig!
28 Apr 2019, 04:47
foto


(Ingezonden)

Het scenario om de Surinaamse burger haar rechten, en vooral haar vrijheid te ontnemen neemt steeds sterkere vormen aan. Voor de oplettende burger is het duidelijk dat ook deze NDP-regering dagelijks bezig is democratische instituten te vernietigen om zo de weg te effenen voor illiberale ideologieën. Er wordt een systematische aanslag gepleegd op bijna iedere autonome institutie in het land.

Exponenten van deze regeringspartij, de NDP, schromen er niet voor het éénpartijstelsel aan te bevelen. Het resultaat van één partijregeringen in de regel is dat in zwakke democratieën vooral de oppositie, de bancaire wereld, de media en kritische burgers, slachtoffer worden. Er is een duidelijke drang om de basisprincipes van de democratie te vernietigen en er is dus heel weinig oog en respect voor minderheden. Ras en godsdienst worden gebruikt om de samenleving te polariseren. Hoewel de grondwet de krachten van een regering limiteert, worden die regels en wetten genegeerd en opzij gezet. De weg naar een gecontroleerde democratie wordt driftig uitgezet.

Dit wordt allemaal bevestigd in de opvattingen zoals geventileerd in het stuk afkomstig van het Wetenschappelijk Bureau van de NDP dat verscheen op Starnieuws op woensdag 17 april jl. In het stuk schroomt de NDP niet om zich groot voorstander te tonen van de illiberale democratie, zich voorstander te tonen van onderdrukking van de samenleving. Er wordt het misplaatst idee gewekt dat democratie met respectering van mensenrechten en vrijheid van meningsuiting een importproduct is van het Westen en slechts een koloniale bijkomstigheid.

Het is triest te constateren dat de NDP in haar drang om heil te betuigen aan de president compleet voorbij gaat aan de ontstaansgeschiedenis van de democratie, die begon in de tijd van de Grieken, waarbij de eerste democratie vorm kreeg in 508 voor Christus.

Het is ook treurig dat de NDP verzwijgt dat wereldwijd door de eeuwen heen is aangetoond dat positieve ontwikkelingen op sociaal-maatschappelijk en economisch gebied alleen succesvol zijn in democratische landen.
De grote vraag is wat de Non Alignment Movement ooit voor Suriname heeft betekend.

De landen waarvan de NDP ja-knikker wenst te zijn, zijn allemaal stuk voor stuk landen die hun volk (of delen daarvan) onderdrukken en de regerende groep, friends and family, zichzelf verrijkt. Venezuela, Equatoriaal Guinee, Rusland en China. De NDP wenst ons land in die rij aan te sluiten.

Maar er mag op stevig verzet gerekend worden. Onze vrijheid is ons heilig. Er is geen substituut voor vrijheid. Singapore is daar het voorbeeld van. Een pracht van een eilandstaat, maar de eigen mensen willen daar weg. Ze willen vrijheid. Vrijheid is aan de basis van het liberalisme. Het bewijs en de noodzaak voor een goede invulling van Montesquieu zijn filosofie van het verdelen en controleren van de macht is evident in onze samenleving vandaag de dag.

Volgens Montesquieu is het beste bestuur van ons land één waar de macht in balans is tussen drie grote instituten, de scheiding der machten, een wetgevende, een rechtsprekende en een uitvoerende macht. Dit voorkomt dat teveel macht in de handen van één persoon wordt geplaatst. Want wanneer de wetgevende en de rechtsprekende macht rusten in de hand van één persoon dan is er geen vrijheid meer. Dan krijgen wij despotische regeerders en dictators. Alle drie de machten horen te voldoen aan de voorwaarden van de rechtsstaat en dit voorkomt dat één van deze machten de vrijheid van de burger beperken, het garandeert dat elke burger dezelfde rechten kan genieten. Deze opvatting beschermt de vrijheid van de burger.

DA’91 heeft al vaker de gemeenschap erop gewezen dat de NDP een partij is die slechts de vrijheid bepleit voor haar leider. Deze vrijheid wordt gedefinieerd als eentje waarbij hun leider voor wie zij op de knieën gaan, ongecontroleerd en ongeremde middelen van de Staat kan aanwenden ten eigen bate en in het ergste geval kan beschikken over het recht op leven van de individuele burger.

De bewuste ondermijning van de belangrijke instituten van Staat door o.a.:
1. Het subtiel voeden van een idee dat hun belang beter gediend is zonder het Instituut.
2. Het actief inzetten van deze instituten ter behartiging van het partij belang, met als gevolg dat ook rechtgeaarde Surinamers willen twijfelen aan het belang van de instituten
3. De structurele aanslagen op de dienaren van de rechtsstaat en pogingen deze ook politiek beïnvloedbaar te maken.
4. Het met de openlijk en schaamteloos met de voeten treden van onze Grondwet en de indruk wekken dat het straffeloos kan.
5. Het misbruiken van de wetgevende macht alleen en slechts alleen in het dienen van 1 persoon, in de persoon van hun voorzitter, zijn allen aanwijzingen van het groter plan van de NDP om dictatoriale heerschappij te vestigen. Om alle Surinamers massaal te beroven van hun vrijheid. En zichzelf te belonen met een ongeremde vrijheid ons land uit te buiten en uit te zuigen. Suriname te maken tot het Noord-Korea in Zuid-Amerika. Met andere woorden ons land te plaatsen in isolement.

De geschiedenis heeft aangetoond dat isolement theorieën, geen zoden aan de dijk leggen. Bovendien toont hedendaagse ervaring ook aan dat het nimmer in het belang van de burger is doch slechts het belang dient van de corrupte leider die zo ongestoord en zonder mededogen zichzelf verrijkt en in stand houdt.
DA’91 is een liberale partij. In onze visie is er geen substituut voor vrijheid, voor de rechtsstaat, voor een radicale democratie. En dit wordt alleen maar gesterkt door de geschiedenis van ons als samenleving, onze voorouders hebben gestreden voor vrijheid, hun leven gegeven voor de vrijheid. Eeuwen lang en ook in onze recente verleden. Surinamers bezingen hun vrijheid in ons volkslied. Het is ons heilig.

DA’91 Politiek Bestuurlijke Werkgroep
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May