Juspol wil terugkeer in gevangenis terugdringen
27 Apr 2019, 14:37
foto
Deelnemers aan het pilotproject in de Centraal Penitentiaire Inrichting te Santo Boma. (Foto: Juspol/NII)


Suriname wil het hoge percentage mensen die terugkeren naar de gevangenis terugdringen. Het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) bevordert de re-integratie van ex-gedetineerden in de maatschappij. “Wanneer daders zover zijn om hun spijt te betuigen voor het feit dat zij hebben gepleegd en slachtoffers daarbij ook in de gelegenheid worden gesteld om hun gevoelens van boosheid, haat en mate van vergiffenis te uiten, zal de veiligheid en de rechtsbescherming voor de totale Surinaamse samenleving daadwerkelijk worden gewaarborgd," zegt justitieminister, Stuart Getrouw.

Juspol gaat voor de verdere uitvoer van het Sycamore Tree project, zei de minister donderdag in de Centrale Penitentiaire Inrichting (CPI) te Santo Boma. Het Sycamore Tree Project is uitgevoerd in het kader van de 10th European Development Fund en is onderdeel van het regionaal project getiteld 'Support for Crime and Violence Prevention and Social Development'. Dit meldt Juspol via het Nationaal Informatie Instituut.

De minister is van mening dat het Sycamore Tree Project heel goed aansluit op het beleid en het zal zeker worden gecontinueerd. Het ministerie zal het vervolg van dit project verder uitwerken en de relevante partners erbij betrekken. Het project is specifiek gericht op het terugdringen van de criminaliteit en geweld in de Cariforum-Staten, door het aanpakken van ongewenst/geweld gedrag; het verbeteren van reacties van instituten op geweld en het bieden van mogelijkheden om deze te beperken. Verder is het ook gericht op het reduceren van incidenten van huiselijk geweld; het verminderen van recidive’ en het bevorderen van sociale integratie en re-integratie van daders.

De Sycamore Tree-methodologie is een herstelgericht programma dat als pilot is uitgevoerd in de CPI, waarbij niet gerelateerde slachtoffers en daders zijn samengebracht om de criminaliteit en de impact ervan te bespreken. Deze methodologie is één van de vormen van herstelrecht. Het Sycamore Tree programma dat door de Christelijke organisatie Prison Fellowship International is bedacht, wordt al in meer dan dertig landen uitgevoerd, met vele succesverhalen. Het programma dankt zijn naam aan het verhaal in Lucas 19: 1-10 over Jezus en Zacheüs, een oneerlijke tollenaar. In de landen die meedoen is een technisch team samengesteld dat het project moet leiden. Dat team bestaat in Suriname uit: Ellen Braam-Jordan, Lilian Wiebers en Juspol. Aan de uitvoering van het programma is er een ‘train de trainers’ training in Guyana voorafgegaan.

Tijdens de feestelijke afsluiting hebben slachtoffers en daders die gedurende zeven weken aan het programma hebben geparticipeerd, een certificaat in ontvangst genomen. De pilot is door de Caricom samen met de EU bekostigd. Hierna moeten de kosten voor continuering opgebracht worden op de begroting van het ministerie van Justitie en Politie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May