Ruim 5200 deelnemers melden zich voor 55e AVD
24 Apr 2019, 00:00
foto
Libi Trobi Krioro is voor de vijfde opeenvolgende keer in 2018 nummer 1 bij de junioren. (Archieffoto's: René Gompers)


De 55e editie van de wandelmars, die officieel de BVSS Fernandes-Mc Donald Avondvierdaagse (AVD) heet, gaat vanmiddag van start. Er hebben zich al meer dan 5200 deelnemers aangemeld, deelt BVSS-voorzitter Purcy Olivieira mee. Hoewel het een ‘bigi yari’ is, zijn er geen feestactiviteiten. “Immers, net als elk jaar is het feest op straat wanneer de mensen lopen,” merkt Olivieira op. Het thema is '55 yari w’e waka kba!'

Op het BVSS-terrein worden er dinsdag nog voorbereidingen getroffen. Het geluid wordt onder andere getest. Een aantal grote speakers wordt in plastic gehuld. Het geluid is wat schel, een dj zoekt nog naar de juiste instellingen. Vrachtwagens worden ontdaan van hun lading. Afspraken worden nog gemaakt voor woensdag.

“Ach, de regen is geen spelbreker,” merkt Oliveira op. “Niets kan het werk en de AVD nu nog belemmeren. Trouwens, het is vaker gebeurd dat er gewandeld is tijdens de regens. Straten zijn onderwater gelopen en toch waren de lopers present.” Vanaf drie uur 's middags beginnen de activiteiten geeft Oliveira aan. De organisatie wil precies vier uur beginnen met de loop en zal alles eraan doen om deze om 11 uur ’s avonds af te sluiten, vooral op de laatste dag.

Er zijn geen speciale activiteiten gepland, hoewel het om een lustrum editie gaat. “Ten eerste, wij staan niet bekend als een feestorganisatie,” zegt Olivieira. “Ten tweede, mocht iemand ons geld geven voor een feestje zouden we het gebruiken voor investeringen of onderhoud. We doen liever iets voor het terrein waar de gemeenschap meer aan heeft. De wandelparcours die we hebben gebouwd is daar een voorbeeld van. Het heeft een miljoen SRD’s gekost maar het is een belofte die we hebben waargemaakt; een wandelparcours voor de trimmers bij de 55e AVD.”

“Kijk, dat we 55 jaar hebben kunnen halen is voor ons al een feest,” merkt Olivieira op. “Het lopen is een groter feest, we vieren het dus met ons allen. Het is weliswaar een wandelactiviteit om een gezonde leefstijl te stimuleren. Maar die hele AVD is een feestgebeuren. Het is natuurlijk prettig dat die mensen ritmisch bewegen want ze verbranden op die manier meer. Maar die hele activiteit is op zich een groot feest.”

In de samenleving wordt er al kritiek geuit op de AVD met name over de verkeersopstoppingen. Olivieira maakt zich daar niet zo druk over. “Kritiek gaat er altijd zijn maar we moeten realistisch blijven. Wandelen is deelnemen aan het verkeer. We sluiten geen wegen af, we hebben geen speciale wandelpaden als in andere landen, zoals in Nederland bijvoorbeeld. We hebben die dingen niet hoewel we een groter land zijn.” Olivieira drukt het publiek en de deelnemers op het hart om zich netjes te gedragen en om de omgeving schoon te houden.

René Gompers
Advertenties