Dekosur gaat geschiedenis herschrijven; SPSB financier
17 Apr 2019, 12:45
foto
De SPSB financiert het project van Dekosur. Van l-r: Ginmardo Kromosoeto, Moejinga Linga-Aboikoni, Ellen Naarendorp en Sandew Hira. (Foto: René Gompers)


Het Instituut voor de Dekolonisatie van Suriname (Dekosur) gaat de geschiedenis van Suriname vanaf 1940 tot heden herschrijven. In drie jaar wil het instituut zes encyclopedieën produceren waarin de historie via 'Surinaamse ogen, door Surinamers, voor Surinamers' is vastgelegd. Het project wordt gefinancierd door de Surinaamse Postspaarbank (SPSB).

Emancipate yourselves from mental slavery, none but ourselves can free our minds zingt een band voordat Sandew Hira, wetenschappelijk directeur van Dekosur, het podium opgaat. Redemption song is ook het lijflied van het instituut deelt hij mee. “Mental slavery bestaat,” stelt Hira. Een rij van sprekers, illustreert hoe 'koloniaal' een deel van de Surinaamse bevolking nog wel is. “Alles moet uit Holland komen, niets van ons is goed,” haalt onderwijsminister Lillian Ferrier als bijvoorbeeld aan. “Terwijl we zelf heel veel kunnen.”

Dekosur gaat met het herschrijven van de eigen geschiedenis vanuit verschillende perspectieven, trachten Suriname mentaal te dekoloniseren. De geschiedenis is tot nu door de toenmalige kolonisten weergegeven en nog steeds worden zaken op een eurocentrische manier benaderd, geeft Hira aan. “Is Columbus een ontdekkingsreiziger, of een boef en moordenaar? Zijn de 8 decembermoorden gewoon moorden of politiek geweld?” illustreert Hira de meerdere perspectieven waarmee gebeurtenissen beschreven kunnen worden.

“Laten we niet de fout maken om te zeggen dat dekolonisatie anti-Nederland is,” merkt ambassadeur Harvey Naarendorp op, die namens president Desi Bouterse de aanwezigen toesprak. Dekolonisatie is pro Suriname worden op een concrete manier.” Dekosur is ontstaan uit de visies van Melvin Linscheer, Gillmore Hoefdraad en de relatie met de Decolonial International Network (DIN) legt Hira uit. Van Linscheer is het initiatief gekomen om een oplossing te zoeken voor de problemen die de 8 decembermoorden hebben veroorzaakt. Van Hoefdraad het idee om een vervolg te schrijven op het boek Van Priari tot De Kom die tot 1940 de Surinaamse geschiedenis heeft beschreven, geeft Hira aan.

De Surinaamse geschiedenis professioneel vastleggen is een project waar de SPSB achter kan staan, deelt bankdirecteur Ginmardo Kromosoeto. “Op 1 januari bestaat de bank 140 jaar. Wij willen de samenleving iets aanbieden dat generaties meegaat,” geeft hij aan. “Het hoeft niet af te zijn, maar we hebben wel de ‘resources’ apart gezet om dat te doen.” Over hoeveel de bank gaat stoppen in Dekosur laat hij niets los. Hij houdt het op “voldoende om het uit te voeren.”

“Voor de komende drie jaar is het bedrag ongeveer SRD 200.000 per maand. Dat is voor een team van negen mensen, het organiseren van conferenties en andere activiteiten,’ antwoordt Hira op vragen van Starnieuws. “Het is een krap budget maar we moeten ermee werken.” Dekosur gaat naast de zes encyclopedieën die elk 1000 pagina's per stuk gaan beslaan, het boek Van Priarie tot De Kom heruitgeven. Dekosur rekent op steun van de samenleving. Niet perse financieel maar er zijn mensen die zeker heel veel weten over bepaalde gebeurtenissen of culturele activiteiten geeft Hira aan. Dekosur wil ook samenwerken met de Anton de Kom universiteit.

Dekosur heeft twee directeuren. Algemeen directeur is Moejinga Linga-Aboikoni. Het bestuur bestaat voorlopig uit twee personen. De voorzitter is Ellen Naarendorp, de secretaris en penningmeester is Stanley Sidoel. Er wordt naar vervanging gezocht voor Jan Soebhag die in februari is overleden. Hij was penningmeester.

René Gompers
Advertenties