Hoefdraad: Gebrek aan cash US dollars wordt opgelost
11 Mar 2019, 00:54
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.


Waarom zijn er geen US dollars? Deze vraag houdt velen bezig omdat er tot nu toe geen duidelijke uitleg is gekomen van het probleem. "Deze verhoogde vraag is ingegeven door onzekere marktsentimenten en de stagnatie in de aanvoer van bankpapier in Amerikaanse dollar," heeft de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert-Gray van Trikt meegedeeld in een persbericht afgelopen week.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën om een reactie gevraagd, verwijst Starnieuws in eerste instantie naar de CBvS. Na enig aandringen, legt hij uit wat het probleem is. Hij benadrukt dat de banken voldoende US dollars hebben, maar de beschikking over bankbiljetten is het probleem.

"Ofschoon wij willen gaan naar het giraal verkeer, zijn wij en blijven wij een cash-economie," merkt Hoefdraad op. Er zijn momenten waarop er contante dollars nodig zijn. "De banken hebben aan deposito's en wat bij de Centrale Bank ligt iets van US$ 1,5 miljard. Schaarste aan dollars is er niet op de bankrekeningen. Het probleem is dat er cash geld nodig is," legt de bewindsman uit.

De goudsector heeft heel veel cash geld nodig. "Wat er vroeger werd gedaan, is dat op gezette tijden dollars werden ingevlogen om daarmee de cashmarkt te voorzien," zegt Hoefdraad. De schaarste is gepaard gegaan met speculaties waardoor men denkt dat het een groot probleem is. Dit heeft de vlucht naar cash dollars groter gemaakt, concludeert de bewindsman.

De CBvS en de banken zijn bezig om na te gaan hoe cashgeld binnen kan komen om aan de behoeftes te voorzien.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May