Ongewild urineverlies bij vrouwen veel voorkomende klacht
10 Mar 2019, 08:32
foto
Uroloog Evert Barten tijdens een lezing over het gevoelige onderwerp 'urineverlies bij vrouwen'.


Ongewild urineverlies bij vrouwen komt veel vaker voor dan gedacht wordt. Ongeveer de helft van de volwassen vrouwen heeft wel eens ongewild urineverlies. Het aantal vrouwen dat te maken heeft met een min of meer ernstig probleem van urineverlies heeft ligt tussen de 10 en 15 procent. Dit zei de Nederlandse uroloog Evert Barten van Stichting Urosur, die op een missie is in het St. Vincentius Ziekenhuis, tijdens een lezing.


Barten legde op de lezing gehouden door het St.Vincentius Ziekenhuis uit dat er verschillende vormen van urineverlies bij vrouwen zijn. De meest voorkomende vorm is de stress-urineverlies. Dit is ongewild urineverlies door druk op de blaas bij lichamelijke inspanning, bijvoorbeeld bij tillen, sporten en springen of bij lachen, hoesten of niezen. Door een beschadigde of verslapte bekkenbodem- of sluitspier kan er urine uit de blaas lopen als de druk in de buikholte plotseling toeneemt.

Een andere vorm is de urge-urineverlies. Dit is urineverlies bij een plotselinge, hevige aandrang om te plassen. De blaas reageert overgevoelig op al een kleine hoeveelheid urine, waardoor iemand vaker naar het toilet moet. Dit kan ook uit een soort gewoonte ontstaan, waarbij alleen al het denken eraan maakt dat iemand moet gaan plassen.

Oorzaken
Ongewild urineverlies bij vrouwen heeft verschillende oorzaken, zoals onder andere een blaas- of een sluitspierprobleem. Beschadiging van de sluitspieren kan het gevolg zijn van een moeilijke zwangerschap, van een verzakking van de baarmoeder die gaat drukken op de blaas of van overgewicht. Bij vrouwen in de overgang (menopauze) worden minder vrouwelijke hormonen aangemaakt, hetgeen ook invloed heeft op het verzwakken van de sluitspieren.

Behandeling
Er is veel aan te doen. Soms met adviezen, soms met coaching van het plasgedrag of met oefeningen van de bekkenbodem. Er bestaan voor verschillende types urineverlies verschillende behandelmethodes die de uroloog, na gespecialiseerd onderzoek, in kan zetten. Zo zijn er voor sommige types medicijnen. Andere types kunnen met een relatief eenvoudige operatieve ingreep worden verholpen. Stichting Urosur voorziet in een regelmatige stationering van Nederlandse urologen in het St. Vincentius Ziekenhuis, die allen ongewenst urineverlies bij vrouwen goed kunnen behandelen.

Taboe
Op ongewenst urineverlies bij vrouwen rust vaak nog een taboe. Regelmatig speelt schaamte een rol, dus wordt er vaak niet of lacherig over gepraat. Maar dit taboe blijkt vaker te leiden tot sociaal isolement. Angst dat urineverlies opvalt en dat het te ruiken of te zien is, speelt een grote rol. Dit heeft een negatieve invloed op de sociale contacten en kan de bewegingsvrijheid van de vrouw ernstig beperken.

Barten had nog het volgende advies voor vrouwen die te kampen hebben met ongewenst urineverlies: “Blijf er niet mee lopen als u er last van heeft. Raadpleeg uw huisarts of een uroloog. Het leven kan er een stuk aangenamer van worden”.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May