Suriname handhaaft opschorting gezamenlijke patrouille
08 Mar 2019, 22:51
foto
In september vorig jaar vernietigde de Franse marechaussee kampen en bezittingen van illegale goudzoekers op de Marowijnerivier.


Suriname heeft door de onzekerheid van de afbakening van de grens in de Marowijnerivier en de daaropvolgende incidenten die zich voordoen, besloten de gezamenlijke patrouilleoperatie met Frans-Guyana op te schorten, totdat de definitieve grens is bepaald. Suriname en Frans-Guyana hebben de drie incidenten in de afgelopen maanden op de Marowijnerivier besproken en een gezamenlijke verklaring uitgegeven.

Bij twee van de incidenten op 25 september en 23 oktober vorig jaar zijn verschillende goederen waaronder persoonlijke bezittingen en materieel dat werd gebruikt voor illegale goudmijnactiviteiten vernietigd door de Franse marechaussee. Het jongste incident heeft zich op 27 februari dit jaar voorgedaan op het eiland Akoti Kampou in de Marowijnerivier.

Beide landen hebben opgemerkt dat deze incidenten grote onzekerheid hebben veroorzaakt over de grens en hebben geleid tot een dringende behoefte om een ​​duurzame oplossing te vinden door zinvolle onderhandelingen tussen beide naties. Beide regeringen hebben verschillende diplomatieke stappen ondernomen en twee technische raadplegingen georganiseerd over de afbakening van de grens en de toewijzing van de eilanden in kwestie, op basis van het Verdrag van 1915 tussen Nederland en Frankrijk, met het doel duidelijkheid te verschaffen betreffende de grens in de Marowijnerivier.

In een gezamenlijke verklaring benadrukken beide landen dat op basis van het beginsel dat grensbepaling bilateraal moet worden overeengekomen en rekening moet worden gehouden met artikel 1 van het Verdrag van 1915, zij overeengekomen zijn dat beide partijen terughoudend zullen zijn in de gebieden waarover momenteel wordt gediscussieerd, aangezien dit de vrede en stabiliteit kan verstoren.

Beide landen erkennen de noodzaak om samen te werken ter bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit, illegale goudwinning en de dreiging van milieuonvriendelijke handelingen, met name het gebruik van kwik.
pdf-icon.gif Gezamenlijke_Communique_tussen_Suriname_en_Frankrijk_08032019.doc                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May