In diefstalzaak: Raadsman Koulen pleit voor vrijspraak
07 Mar 2019, 22:49
foto


Iwan S. en Rayen M. moeten zich verantwoorden voor gekwalificeerde diefstal in vereniging. Ze zouden op 12 juli vorig jaar hebben geroofd. Rayen M. zijn aanklacht is verzwaard met opzet- en schuldheling. De raadsman van Rayen M., Oscar Koulen, heeft donderdag gepleit voor vrijspraak voor zijn cliënt.

De raadsman voerde aan dat de verdachte tijdens het voorval niet ter plekke was. Volgens Koulen kan hem geen schuldheling worden verweten, omdat hij niet op de hoogte was dat het bedrag van US$ 1.500 uit diefstal afkomstig was.

Koulen merkte tegenover kantonrechter Siegline Wijnhard op dat de vader van Iwan S. heeft bevestigd dat zijn zoon toen in het binnenland vertoefde. Verder is het onjuist dat zijn busje ingezet was voor de misdaad, omdat zijn voertuig vlak voor de beroving in Albina was geregistreerd. De advocaat merkte op dat het beeldmateriaal niet ondersteunend is, omdat slechts de comparant erop te zien is. “Aangezien mijn cliënt niet ter plekke was en niet kon weten, dat het geld uit misdrijf afkomstig was, kan heling hem niet ten laste gelegd worden”, stelde Koulen.

De advocaat benadrukte dat het vaker voorkwam dat de verdachte zijn voertuig achterliet voor de medeverdachte Rayen M. als hij in het binnenland vertoefde. Zo kreeg hij altijd een fooi van zijn comparant. Koulen merkte op dat hij geen enkel causaal verband ziet en vroeg dus om vrijspraak.

Volgens officier van justitie, Claudia Bruining, heeft Iwan S. een deel van het gestolen geld genomen. Hij kon weten dat het geld uit misdrijf afkomstig was, omdat zijn comparant nergens werkt. Ze voegde eraan toe dat uit het onderzoek niet gebleken is dat het voertuig van Iwas S. gekocht was met gelden die van misdrijf afkomstig waren. Dit voertuig mag aan hem worden teruggegeven.

Tegen Rayen M. werd er tien maanden celstraf geëist, waarvan vijf voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Deze verdachte wenste geen rechtsbijstand. Zijn comparant Iwan S. hoorde een gevangenisstraf van vijftien maanden waarvan tien voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Beide verdachten zijn voorlopig op vrije voeten gesteld.

Het slachtoffer had bandenpech. Iwan S. bood de man hulp aan, maar nam daarbij de tas met documenten en geld van de man, weg. Hij vluchtte in een witte Toyota Ipsum. De benadeelde heeft hem positief herkend op de camerabeelden. De politie kreeg een anonieme tip over de verblijfplaats van Iwan S. Bij aankomst troffen zij Rayen M. ook aan. Beiden werden aangehouden.

Bij de politie hadden beide verdachten een volmondige bekentenis afgelegd. Iwan S. beweerde dat hij de tas had weggenomen en een bedrag in US$ en SRD had ontvangen van Rayen M. Ook kreeg hij US$ 6.300 om een auto te kopen. Vervolgens kwamen beiden terug op hun verklaringen. Rayen M. beweerde dat hij in geldnood zat en dat hij US$ 1.200 van Iwan S. had gehad. Op 4 april zal de kantonrechter vonnis vellen in deze zaak.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May