PRO faciliteert en begeleidt kleine ondernemers
06 Mar 2019, 13:22
foto


Het faciliteren en begeleiden van ondernemerschap is één van de speerpunten van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) om de Surinaamse economie weer gezond te maken. De partij zegt niet te beschikken over grote fondsen, maar heeft een aantal kleine ondernemers in contact gebracht met fondsen en kapitaalkrachtigen die bereid hen te voorzien van kleine leningen. Dit tegen een zachte rente en/of machines die zij nodig hadden om hun omzet te verhogen. Door de verhoogde omzet kunnen die ondernemers voldoen aan de aflossingen voor de aanschaf van die machines.

Coronie is het eerste district waar PRO dit plan heeft uitgevoerd en indien succesvol, zal worden uitgekeken naar de mogelijkheden om dit eveneens in de andere districten uit te proberen. Gesprekken voeren met de ondernemers (veelal landbouwers en veetelers) en bedrijfsplannen met hen opstellen waren onder andere activiteiten waarmee de partij zich bezighield in het laatste kwartaal van 2018. Een van de ondernemers is bijvoorbeeld voorzien geworden van een machine waarmee hij grotere hoeveelheden kippenvoer dan voorheen kan produceren. Een ander kreeg de gelegenheid te onderhandelen met een buitenlandse afnemer voor zijn producten en weer anderen die bereid waren hun grond in te zetten voor landbouw werden in contact gebracht met investeerders die daar heil in zien. Ook is er een overeenkomst gesloten met een Nederlandse afnemer voor de export van diverse kruiden, zoals ‘sjuru’ en andere geneeskrachtige kruiden. Die worden inmiddels ter verkoop aangeboden bij de Dappermarkt in Nederland.

Elke ondernemer die gebruik heeft gemaakt van de gelegenheid kreeg een contract om te ondertekenen, waarin de wederzijdse afspraken zijn opgenomen. Verder wordt erop toegezien dat de losgekomen financiën en/of machines op de juiste wijze worden besteed, om maximale productie te bereiken.

De PRO gelooft dat Surinamers enorm talentvolle en productieve mensen zijn, maar dat het beleid dit vaak onvoldoende stimuleert. De PRO wil daarin een bijdrage leveren, omdat zij gelooft in haar eigen PROductiviteit en die van elke Surinamer, zegt de partij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May