Koewarasan wil pilot met gezonde schoolvoeding
06 Mar 2019, 03:28
foto
De Surinaamse delegatie met Braziliaanse counterparts. (Foto: kabinet van de First Lady/NII)


Een Surinaamse delegatie was in de afgelopen periode in Belém, Brazilië in verband met het pilotproject ‘School-gezonde-voeding’, dat in Koewarasan, district Wanica van start zal gaan. Te Belém is van 24 februari tot 1 maart een training gevolgd over kwalitatief hoogstaande, evenwichtige voeding. In het kader hiervan zijn schoolpakketten en uniformen geleverd aan ongeveer 1.000 leerlingen uit het gemeentelijke onderwijssysteem voor peuter, kleuter en basisonderwijs.

De training is verzorgd in Ayrton Senna Municipal, in de wijk Parque Guajará, via het ministerie van Onderwijs (Semec). De delegatie heeft meerdere scholen in verschillende districten, waaronder ook de scholen op de eilanden Cotijuba en Combu bezocht.

Marcília de Oliveira, schoolvoeding coördinator van het Nationaal Fonds voor onderwijsontwikkeling (FNDE), gaf aan dat er in Belém sprake is van uitstekend onderwijsmanagement heeft, in samenwerking met de lokale boeren. Volgens haar lijkt de bodem van Belém op die van Suriname en zou het Braziliaanse voorbeeld gevolgd kunnen worden.

In Belém is sinds 2013 hard gewerkt en intussen heeft het voedselaanbod voor studenten binnen het netwerk van de verschillende districten, de gemiddelde voedingsbehoeften van de FNDE overtroffen. Zij zijn ook degenen die in alle stadia assisteren bij de uitvoering van het ‘National School Feeding Program (PNAE)’.

De vertegenwoordiger van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur van Suriname, Tricia Blanca, benadrukte dat het bezoek aan Belém zeer productief is en dient als leermoment. De Surinaamse delegatie toonde ook aandacht voor de teelt van groenten, bestemd voor de voeding van studenten, zonder gebruik van pesticiden. In Belém wordt het gebruik van natuurlijke insecticiden gestimuleerd.

De delegatie bestond uit vertegenwoordigers van het kabinet van de First Lady, Ingrid Bouterse-Waldring, de ministeries van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Landbouw, Veeteelt en Visserij, Volksgezondheid, en Sociale Zaken en Huisvesting.
De integrale samenwerking tussen de diverse voornoemde ministeries is van essentieel belang voor het welslagen van dit project, meldt het kabinet van de First Lady, via het Nationaal Informatie Instituut.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May