VS en EU leggen diplomatieke ruzie bij
04 Mar 2019, 11:30
foto
De handelsbetrekkingen tussen de EU en de VS blijven nog gespannen.(Getty Images)


De Verenigde Staten (VS) heeft een eind gemaakt aan een ruzie met de Europese Unie (EU) over een diplomatiek protocol dat tot stand kwam onder verhoogde spanningen over de trans-Atlantische handel. De Amerikaanse ambassadeur Gordon Sondland zei dat het blok "één van Amerika's meest waardevolle partners is bij het waarborgen van wereldwijde veiligheid en welvaart".

Het geschil kwam in januari boven water door een kennelijke verlaging van de diplomatieke status van de EU. De EU zei dat het tevreden was dat de VS had besloten "terug te keren naar de gebruikelijke manier".

Begin dit jaar bleek dat de VS verandering had gebracht in de behandeling van de EU-delegatie en ambassadeur. De EU was eerder behandeld "als een land" op de Amerikaanse diplomatieke lijst, maar werd nu gezien als een internationale organisatie, die lager gerangschikt is.

De EU-ambassadeur was de laatste diplomaat die werd opgeroepen bij de staatsbegrafenis van president George HW Bush in december vorig jaar, volgens Deutsche Welle. Handelsbetrekkingen zijn nog steeds gespannen en diplomatiek hebben drie EU-landen geprobeerd een manier te vinden om de herinvoering van Amerikaanse sancties aan Iran te voorkomen.

De EU en de VS zullen deze week bijeenkomen om te onderhandelen over een handelsovereenkomst die beperkt is tot industriële goederen. President Donald Trump heeft zich vorig jaar juli de verplichte invoerrechten op Europese auto-import ingetrokken, nadat de EU had aangekondigd meer Amerikaanse sojabonen en vloeibaar aardgas (LNG) te zullen kopen.

De EU-invoer van sojabonen is sindsdien gestegen. De Amerikaanse tarieven op de invoer van staal en aluminium die vorig jaar werden opgelegd, blijven echter van kracht.

Vorige week beschreef president Trump de EU als "zeer, zeer moeilijk" voor landbouwproducten en auto's in de VS. "We nemen hun product; ze nemen de onze niet. We brengen hen geen tarieven in rekening; ze brengen ons tarieven in rekening", beweerde hij, volgens een afschrift van het Witte Huis.

In zijn verklaring verwelkomde Sondland, de nieuwe ambassadeur van de EU, Stavros Lambrinidis, die de EU prees als een "unieke belangrijke organisatie" en voegde eraan toe dat "dit niveau van betrokkenheid en samenwerking in alle omstandigheden passend moet worden erkend".

Maja Kocijancic, woordvoerder van Buitenlandse Zaken van de EU, zei dat de EU contact had met de VS om "de kwestie op te helderen" na de wijziging in de diplomatieke behandeling. "We zijn blij dat de Verenigde Staten de beslissing heeft genomen om terug te keren naar de normale gang van zaken."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May