NPS memoreert Surinaamse heldinnen met een loop
02 Mar 2019, 04:57
foto


Surinaamse heldinnen, levenden en overledenen, zijn van groot belang geweest en zijn een voorbeeld voor de ontwikkeling van vrouwen. Door te kijken naar de verrichtingen van deze persoonlijkheden, kan de vrouw zich met gemak aan hen optrekken. Dit is het uitgangspunt van de Nationale Partij Suriname (NPS). Patricia Etnel en Roseline Daan, hoofdbestuursleden van de partij, hebben het initiatief genomen om met een wandel- en trimloop, op de trimbaan van de Cultuurtuin, de Internationale Dag van de Vrouw op 8 maart te herdenken.
 
Het thema dit jaar is Heldinnen. Het gaat volgens Etnel niet louter om een loop, maar er zal middels het dragen van bordjes met namen van heldinnen worden uitgebeeld wat zij voor Suriname doen of hebben gedaan. Het ene betreft een nalatenschap van de overleden heldinnen, terwijl het andere zich bezighoudt met het uitdragen van een bepaalde vorm van ontwikkeling ten behoeve van land en volk. Volgens Daan zijn de heldinnen zorgvuldig uitgekozen. Ze komen vanuit verschillende sectoren. “En natuurlijk zullen er nog zoveel daarbuiten zijn die wij niet genoemd hebben, maar het gaat om de interpretatie van de dag”. Met deze aanzet wil de NPS ook andere organisaties en individuen stimuleren om hier invulling aan te geven, waardoor de lijst met namen compleet wordt.
 
Partijvoorzitter Gregory Rusland juicht de activiteit toe. Het thema geeft volgens hem de belangrijke plaats aan, die vrouwen innemen in het ontwikkelingsproces van een wijk, ressort en zelfs een land. Vrouwen zijn stuwende krachten achter een aantal processen. Hij verwijst naar cijfers die aangeven dat vrouwen 50% van de wereldbevolking vormen en 66% van al het werk doen. En toch is het zo dat vrouwen met de meeste problemen te maken krijgen als in ogenschouw wordt genomen dat van alle armen op de wereld is 75% vrouw, 66% van alle analfabeten op de wereld is vrouw en van alle vluchtelingen op de wereld is 75% vrouw. Hij vindt het daarom gepast dat wordt stilgestaan bij de rol van de vrouw en dat zowel overleden als levende heldinnen worden gememoreerd.
 
De namen die Daan en Etnel onder andere hebben geselecteerd zijn: Astrid Deira en Sha'ira Zuiverloon (piloten), Cynthia McLeod (schrijfster), Letitia Vriesde (sporter), Sophie Redmond (eerste zwarte vrouwelijke dokter in Suriname),  Mata Gauri (Hindostaanse contractarbeider die veel sociaal werk heeft verricht), Elly Purperhart (du uma), Nita Ramcharan (media icoon), Emmy Hart (sociaal werker), Sharda Ganga (wetenschapper/vrouwenissues), Carmen Rasam (officier van justitie), Rita Tjien Fooh (archivaris), Erna Aviankoi (kapitein), Juanita Altenberg (strijder rechten van commerciële sekswerkers), Rosita Etnel-Sewcharan (sociaal werker in het bijzonder van doven in Suriname), Héloise Rozenblad (oud-procureur-generaal), Ismene Krishnadath (schrijfster kinderboeken), Elizabeth Samson (Surinaamse slavin), Ruth Wijdenbosch (politicus), Monica Drenthe (promotor van het Sranan als taal), Elfriede Baarn-Dijksteel, Claudette Tony en Siegmien Staphorst (cultuurdragers), Tanya Sitaram (historicus), Ma Pansa (eerste die rijst introduceerde in Boven-Suriname), Jaja Dande (ziekenhuis in Dyumu is naar haar vernoemd), Grace Schneiders-Howard (eerste vrouw die gekozen werd in de Staten van Suriname (1938), Cynthia Valstein-Montnor (rechter), Renate Wouden (voorzitter BBGO), Nola Hatterman (kunstenaar), Carmelita Ferreira (sociaal werker), Betsy Gonesh (eerste Hindostaanse vroedvrouw) en Liesbeth Venetiaan-Vanenburg (3 maal presidentsvrouwe van de Republiek Suriname).
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May