Veilig drinkwater voor Langatabiki
20 Feb 2019, 04:31
foto
CDF-voorzitter Albert Ramdien (l) en waarnemend stamhoofd van de Pamaka stam, Jozef Forster, drukken elkaar de hand na het ondertekenen van het protocol van overdracht. (Foto: RO/NII)


De stichting Newmont - Pamaka Community Develepment Fund (CDF) heeft vorige week de waterinstallatie die veilig water aan het Pamaka dorp Langatabiki (Marowijnerivier) zal leveren, overgedragen aan de dorpsgemeenschap. CDF-voorzitter Albert Ramdien en waarnemend stamhoofd van de Pamaka stam, Jozef Forster, hebben het protocol van overdracht ondertekend tijdens een plechtigheid op het eiland.

Het gaat om een gezamenlijke inspanning van CDF) en Duurzame Ontwikkeling Pamaka (DOP). CDF zal nog tenminste een half jaar zorgen voor het onderhoud van de waterinstallatie. De aannemer van de waterinstallatie staat voor een bepaalde periode garant voor het oplossen van eventuele technische problemen.

De districtscommissaris van het bestuursresort Pamaka in Sipaliwini, Margaretha Malonti, is ingenomen met dit project. Zij noemt de bijdrage van Newmont aan de ontwikkeling van het gebied, heel mooi. Het bedrijf geeft zo terug aan het gebied waarin het ook verdient. “Maar het is niet genoeg, de andere Pamaka dorpen maken ook aanspraak,” aldus Malontie.

Deborah Winson, beleidsadviseur op het ministerie van Regionale Ontwikkeling was door minister Edgar Dikan afgevaardigd voor de overdracht van het project. Ze riep zowel de stamleiding als het bestuur van Langatabiki en de gemeenschap op, de waterinstallatie goed te beheren.

Het project is in het eerste kwartaal van 2018 geïnitieerd. Na een openbare aanbesteding werd er in mei 2018 een contract getekend met Indutec Systems NV, voor een bedrag van USD 160.443,12. Bij de installatie horen 39 kranen, een watertoren waarop de waterreservoirs zijn geplaatst. Het water uit de rivier gaat langs een zuiveringssysteem dat het vuil achterhoudt en zowel bacteriën als andere ziektedragers doodt, meldt de voorlichting van RO, via het Nationaal Informatie Instituut.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May