VHP: Ontslag governor slechte zaak voor wankele economie
13 Feb 2019, 14:44
foto


De VHP vindt dat het ontslag Glenn Gersie, governor van de Centrale Bank van Suriname, een slechte zaak is voor de wankele economie van het land. Met het oog op de verkiezingen is het duidelijk dat de regering iemand op de post van governor wil plaatsen die kennelijk bereid is om, net als bij de vorige verkiezingen, de overheid meer geld te geven en eventueel monetair te financieren. Het volk zal daarna weer een hoge prijs betalen. Het scenario is duidelijk, want anders haal je een goed presterende governor niet weg, stelt de VHP.

Governor Gersie is er volgens de VHP met prudent beleid redelijk in geslaagd om de koers stabiel te houden en wat deviezen op te bouwen. Vanuit de Centrale Bank is er een zuinig beleid gevoerd en zijn geen onnodige uitgaven gedaan. "Er was een duidelijk verschil te merken qua beleid met dat van de vorige governor, dhr. Hoefdraad. Hoefdraad had toegegeven dat hij in het verkiezingsjaar 2014/2015 aan monetaire financiering had gedaan. Het volk heeft een hoge prijs hiervoor betaald middels een forse inflatie en devaluatie van de Surinaamse dollar. Uiteindelijk is iedereen armer geworden," zegt de VHP in een verklaring.

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de Vereniging van Economisten in Suriname hebben hiervoor gewaarschuwd, maar het politiek belang is blijkbaar veel groter dan het welzijn van de hele bevolking, stelt de oranje partij. De VHP heeft op 7 februari in De Nationale Assemblee vragen gesteld over het afzetten van de governor. De volgende dag werd door minister Soewarto Moestadja namens de regering de kwestie afgedaan als ‘gossip’.

"Nog geen week later blijkt dat het gerucht werkelijkheid is geworden en dat de regering dus gelogen heeft," zegt de politieke organisatie. De VHP spreekt haar grote bezorgdheid uit over het ontslag van governor Gersie en de gevolgen daarvan voor de economie. "De oppositie heeft daarom een spoedvergadering aangevraagd. Volk van Suriname let op uw zaak!"
Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July