EU en Latijns-Amerika willen plan voor Venezuela
07 Feb 2019, 17:11
foto
President Nicolas Maduro spreekt het leger toe tijdens een militaire oefening in Maracaibo, Venezuela. (Foto: Reuters)


Europese en Latijns-Amerikaanse leiders zijn vandaag bijeengekomen in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo om een plan te bespreken om de toenemende crisis in Venezuela op te lossen. Tegelijkertijd hebben ze de wereldwijde gemeenschap aangespoord om afstand te nemen van directe interventie.

De door de EU gesteunde internationale contactgroep over Venezuela opende zijn openingszitting met oproepen voor een meer afstandelijke benadering dan die welke door de Verenigde Staten en enkele andere Latijns-Amerikaanse landen wordt bepleit.
Federica Mogherini, hoofd van het buitenlands beleid van de Europese Unie, zei dat de groep aandringt op een vreedzame en politieke oplossing voor de crisis. Ze voegde eraan toe dat uiteindelijk een resolutie van de bevolking van Venezuela moet komen.

"Dit is niet alleen het meest wenselijke resultaat, maar is het enige resultaat als we meer lijden en een chaotisch proces willen voorkomen", zei ze samen met de Uruguayaanse president Tabaré Vázquez. De Uruguay-bijeenkomst komt op de hielen van een afzonderlijke bijeenkomst van de Lima-groep in Canada die een hardere lijn volgt. De Lima-groep heeft opgeroepen tot internationale actie om de Venezolaanse president Nicolas Maduro onder druk te zetten.

Een economische ineenstorting onder Maduro, gekenmerkt door wijdverbreide tekorten aan voedsel en medicijnen en hyperinflatie, heeft ertoe geleid dat ongeveer 3 miljoen mensen Venezuela zijn ontvlucht en naties over de hele wereld dwong om hun standpunt over de crisis te verduidelijken, vooral nadat oppositieleider Juan Guaido zich tot interim-president uitriep.

Maduro werd in mei vorig jaar herkozen voor een nieuwe termijn van zes jaar als president, maar de verkiezingen werden veroordeeld als een frauduleus.

Een groep van EU-landen waaronder Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben zich geschaard achter de Verenigde Staten, Canada en een aantal Latijns-Amerikaanse landen om Guaido te erkennen als de rechtmatige interim-heerser van Venezuela. Maar anderen blijven op hun hoede voor directe betrokkenheid - waaronder enkele deelnemers aan de ICG-bijeenkomst.

Aan de vooravond van de bijeenkomst presenteerden Mexico, Uruguay en een groep Caribische landen een plan voor Venezuela, Montevideo Mechanism. Het plan voorziet in een vreedzame oplossing die een "escalatie van geweld" moet voorkomen.
"Dit is gebaseerd op goede trouw, waarbij we niet ingrijpen, tenzij met dialoog, onderhandeling, communicatie en bereidheid om een bijdrage te leveren", zei de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marcelo Ebrard, woensdag aan journalisten in Montevideo, in navolging van de opmerkingen die eerder deze week zijn gemaakt. Mexico was ooit een uitgesproken criticus van Maduro. Maar de banden met Venezuela zijn geïntensifieerd onder de linkse president Manuel Lopez Obrador, die Maduro vorige maand heeft uitgenodigd voor zijn inauguratie.

Maduro, die nog de loyaliteit van het Venezolaanse leger heeft, hekelt Guaido als een Amerikaanse marionet die probeert een staatsgreep tegen hem uit te lokken. Maduro wordt ondersteund door China en Rusland. Slowakije en Italië hebben ook geweigerd Guaido te erkennen, en tarten de inspanningen van de EU en de VS om de actie tegen Venezuela te coördineren.

In de ICG zitten de EU een aantal lidstaten, waaronder Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Portugal, Spanje, Zweden en Groot-Brittannië en de Latijns-Amerikaanse leden zijn Bolivia, Costa Rica, Ecuador, Mexico en Uruguay. De ICG is eind vorige maand gelanceerd met het doel om binnen 90 dagen een "politiek en vreedzaam proces" te vinden waarin Venezolanen hun eigen toekomst bepalen door het houden van vrije, transparante en geloofwaardige verkiezingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May