EU-landen steunen Venezolaanse oppositieleider
04 Feb 2019, 18:08
foto
Oppositieleider Juan Guaido loopt in De Nationale Assemblee voordat hij een persconferentie bijwoont. (Foto: Reuters)


Belangrijke Europese landen hebben vandaag in navolging van de Verenigde Staten oppositieleider Juan Guaido erkend als wettig staatshoofd van Venezuela. In een afzonderlijk regionaal blok in Canada zijn landen bijeengekomen om de druk op president Nicolas Maduro te vergroten.

De gecoördineerde actie van 11 landen waaronder Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en nog zeven andere leden van de Europese Unie volgde na het verstrijken van een ultimatum voor Maduro om nieuwe presidentsverkiezingen uit te roepen. Dat plaatst het blok bij Washington, maar tegenover Rusland en China.

"Vanaf vandaag zullen we alles in het werk stellen om alle Venezolanen te helpen om vrijheid, welvaart en harmonie te bereiken", zei de Spaanse premier Pedro Sanchez, verwijzend naar het besluit om Guaido als president te erkennen.

De regering van Maduro die aan het hoofd staat van de economische ineenstorting die 3 miljoen Venezolanen ertoe heeft aangezet het olierijke land te ontvluchten, heeft uitgehaald naar de EU-landen. Caracas zei dat het besluit de betrekkingen zou beïnvloeden. In een verklaring zei de Venezolaanse regering dat "zij haar krachtigste afwijzing uitspreekt over het besluit dat door sommige Europese regeringen is genomen, waarin zij officieel instemmen met de strategie van de Amerikaanse regering om de legitieme regering van president Nicolas Maduro omver te werpen."

De regering-Maduro richtte zich tot Spanje voor het “lafhartig optreden.” Andere EU-landen die soortgelijke acties ondernamen, waren onder meer: Oostenrijk, de Tsjechische Republiek, Denemarken, Estland, Polen, Portugal en Zweden.

Guaido, het hoofd van de Nationale Assemblee van Venezuela, benoemde zich vorige maand tot interim-president van het land met 30 miljoen mensen. De regering van Maduro beschuldigt hem van het organiseren van een door de VS geleide coup. Maduro is aan de macht sinds 2013.

Maduro, die de kritische steun van het leger heeft behouden, wordt geconfronteerd met wijdverspreide oproepen van enkele buurlanden en anderen om af te treden na de betwiste presidentiële stemming van vorig jaar. Hij heeft de Europese staatshoofden getart en ze flikflooiers genoemd voor het volgen van de Amerikaanse president Donald Trump.

De zittende Venezolaanse president heeft een brief geschreven aan paus Franciscus met het verzoek om de dialoog in de crisis te vernieuwen, zei de staatssecretaris van het Vaticaan, kardinaal Pietro Parolin, maandag in Abu Dhabi. In een interview met de Italiaanse omroep Sky TG24, waarvan fragmenten eerder op maandag werden vrijgegeven, zei Maduro dat hij de brief had gestuurd "voor hulp bij het proces van het faciliteren en versterken van de dialoog."

Hoewel de Verenigde Staten het idee van een olie-embargo tegen Venezuela heeft aangekaart, leek de 14-nationaliteiten tellende Lima-groep, die bijeen was in Ottawa, vast te houden aan het opleggen van meer sancties aan Maduro's regering, meldden bronnen. De meeste leden van de groep, waaronder Canada en Brazilië, maar niet de Verenigde Staten, hebben gezegd dat Maduro moet aftreden en nieuwe presidentsverkiezingen moet uitroepen.

De uitdaging voor de Lima-leden is dat Mexico, een lid van de groep, zich verzet tegen alle maatregelen om Maduro te verdrijven, die naast Rusland en China ook de steun van Turkije heeft.

Ook de VS wil dat Maduro gaat. Hoe kunnen we de oppositie blijven steunen om de druk op het regime te houden en nieuwe verkiezingen te stimuleren? Dat is zeker iets waar we naar zullen kijken," zei een Canadese overheidsfunctionaris voorafgaand aan de bijeenkomst in Ottawa.

Guaido bedankte de Lima-groep voor zijn "voortdurende steun aan de democratie in Venezuela, onze grondwet en de strijd die het Venezolaanse volk heeft doorgemaakt." In een video zei hij: "We staan dicht bij het bereiken van vrijheid en dat is het resultaat van de internationale steun die we hebben gekregen en de erkenning van dit proces van respect voor de rechtsstaat en van een geweldloze aanpak in al onze strijd."

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, zei dat Amerikaanse functionarissen niet zullen deelnemen aan internationale initiatieven over Venezuela om neutraal te blijven. Maduro zei in een interview dat op de Spaanse televisiezender Antena 3 op zondag werd uitgezonden: "We accepteren geen ultimatums van wie dan ook", en voegen eraan toe: "Ik weiger nu verkiezingen te houden - er zullen verkiezingen zijn in 2024."

In Ottawa zal tijdens de bijeenkomst ook worden besproken hoe de bevolking van Venezuela kan worden geholpen. Volgens het kantoor van de Canadese premier, Justin Trudeau, wordt gedacht aan onmiddellijke humanitaire hulp. Vorige maand kondigde de Lima Groep een reisverbod aan tegen hoge Venezolaanse functionarissen en een bevriezing van hun buitenlandse bezittingen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May