Buitenstaander wint presidentschap El Salvador
04 Feb 2019, 09:31
foto
Presidentiële kandidaat Nayib Bukele van de Grote Nationale Alliantie (GANA) en zijn vrouw Gabriela de Bukele, wuiven naar aanhangers nadat de eerste officiële resultaten van de presidentsverkiezingen werden bekendgemaakt in San Salvador, El Salvador. (Foto: Reuters)


Een voormalige burgemeester die campagne voerde voor een anti-corruptiesysteem heeft zondag de presidentsverkiezingen in El Salvador gewonnen. Met zijn overwinning maakt hij een einde aan een tweepartijensysteem dat drie decennia de scepter zwaaide in het door geweld geplaagde Midden-Amerikaanse land. De nieuw gekozen president treedt aan in juni.

Nayib Bukele, de 37-jarige voormalige burgemeester van de hoofdstad San Salvador, won 54 procent van de stemmen bij de telling van 88 procent van de stembureaus, zei Julio Olivo, het hoofd van het kiesgerecht. Bukele won meer stemmen dan alle andere kandidaten in zijn eerste ronde. De uitkomst benadrukt de diepe kiezersfrustratie over het falen van de twee belangrijkste partijen om geweld en corruptie aan te pakken.

"Deze dag is historisch voor ons land. Deze dag vernietigde El Salvador het tweepartijenstelsel,” zei Bukele tegen honderden Salvadoranen die dansten, met vlaggen wuifden en op fluiten bliezen op een plein in San Salvador dat Bukele nieuw leven inblies toen hij burgemeester was van 2015 tot 2018. Zijn twee rivalen van de heersende politieke partijen hebben hun nederlaag erkend.

Bukele moet het nu opnemen tegen de frequente bedreigingen van de Amerikaanse president Donald Trump om de hulp aan El Salvador te verminderen - evenals aan buurland Guatemala en Honduras - als ze niet meer doen om de migratie naar de Verenigde Staten terug te dringen. Thuis hopen aanhangers dat een externe politicus veranderingen zal inluiden om de trage economie te verbeteren en wijdverspreide armoede terug te dringen.

"Laten we kijken of hij kan doen wat hij ons heeft beloofd", zei een juichende aanhanger, Baltazar Sanchez (30) tijdens Bukele's toespraak. "Na 30 jaar van twee partijen hebben we het beste gekozen."

Bendegeweld heeft het kleine El Salvador in de afgelopen paar jaar tot één van 's werelds meest moorddadige landen gemaakt, waardoor Salvadoranen naar het noorden zijn gevlucht. Tijdens zijn campagne beloofde Bukele dat hij infrastructuurprojecten zou stimuleren om dergelijke migratie te beperken.

Sinds het einde van zijn burgeroorlog in 1992 werd El Salvador bestuurd door het heersende linkse Farabundo Marti National Liberation Front (FMLN) en zijn rivaliserende, conservatieve Nationalistische Republikeinse Alliantie (Arena). Hoewel hij zichzelf beschrijft als anti- links en werd uitgesloten van het FMLN, heeft Bukele een coalitie gevormd met een rechtse partij die samen slechts 11 zetels heeft in de legislatuur, die uit 84 personen bestaat.

Buiten het hotel in San Salvador, waar Bukele op de resultaten wachtte, begon een groep supporters met vuurwerk af te steken, op trommels te slaan en te dansen toen de voorlopige resultaten binnenkwamen. "Ja het is ons gelukt! Ja, we hebben het gedaan!" zongen ze.

FMLN-kandidaat Hugo Martinez gaf zijn nederlaag kort na de overwinningsrede van Bukele toe, terwijl ARENA-kandidaat Carlos Calleja zei dat hij de verkiezingsresultaten herkende en Bukele zou feliciteren. De definitieve resultaten zullen binnen twee dagen worden aangekondigd, zei Olivo.

Naast het doel om de overheid te moderniseren, heeft Bukele voorgesteld een internationale commissie voor corruptiebestrijding op te richten met de steun van de Verenigde Naties, na soortgelijke commissies in Guatemala en Honduras. "We zullen een (commissie) maken ... zodat de corrupten zich niet kunnen verbergen waar ze zich altijd verbergen, in plaats daarvan moeten ze teruggeven wat ze hebben gestolen," zei Bukele in januari.

Toen hij opgroeide, sympathiseerde Bukele's relatief rijke familie met het FMLN, het voormalige linkse guerrillaleger dat een politieke partij werd aan het einde van de burgeroorlog. Maar Bukele heeft zich afgewend van Latijns-Amerika's traditionele links, de Venezolaanse leider Nicolas Maduro en Daniel Ortega van Nicaragua en de conservatieve Hondureze Juan Orlando Hernandez die hij beschreef als dictators. "Een dictator is een dictator, aan de" rechterkant "of de" linkerzijde "," schreef Bukele vorige week op Twitter.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May