Regering Venezuela richt pijlen op Guaido
30 Jan 2019, 00:55
foto
Juan Guaido heeft gisteren een sessie van de Nationale Vergadering in Caracas, Venezuela, geleid. (Foto: Reuters)


De Venezolaanse regering slaat terug naar de zelfverklaarde interim-president Juan Guaido. Het Hooggerechtshof heeft hem een reisverbod opgelegd en zijn bankrekeningen bevroren, ondanks een waarschuwing van Washington over "ernstige gevolgen" als het dat deed.

De rechtbank zei ook dat openbare aanklagers Guaido aan een onderzoek zouden kunnen onderwerpen. De handelingen tegen Guaido zijn schijnbare represaillemaatregelen voor de zware Amerikaanse sancties tegen de oliemaatschappij PDVSA, die maandag werd aangekondigd.

De sancties betekenen dat het staatsbedrijf misschien niet in staat is om contracten met Noord-Amerikaanse kopers te sluiten, zei de regering van president Nicolas Maduro. De sancties waren gericht op het verdrijven van Maduro en waren de sterkste maatregelen tegen de 56-jarige voormalige vakbondsleider. Maduro heeft de afgelopen jaren aan de leiding gestaan van de economische ineenstorting van het land en een uittocht van miljoenen Venezolanen.

De maatregelen zorgden voor hogere olieprijzen op de wereldmarkt, boze reacties uit China en Rusland en de eerste serieuze stappen tegen Guaido sinds hij het presidentschap van Maduro vorige week betwistte. Het Hooggerechtshof keurde een verzoek van de Venezolaanse procureur-generaal Tarek Saab goed om een voorlopig onderzoek naar Guaido te openen op basis van beschuldigingen dat hij buitenlandse landen hielp zich met interne aangelegenheden te bemoeien. De rechtbank legde ook een reisverbod op aan de 35-jarige leider en bevroor zijn bankrekeningen.

Als een wetgever die aan het hoofd van de Nationale Vergadering staat, heeft Guaido immuniteit tegen vervolging tenzij bevolen door een hoge rechtbank. Maar het 32-koppige Hooggerechtshof is loyaal aan Maduro en heeft snel gehandeld om het onderzoek te openen.

In reactie op het nieuws van het plan van de procureur-generaal waarschuwde de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton voor 'ernstige gevolgen voor degenen die proberen de democratie te ondermijnen en Guaido te schaden', in een tweet waarin hij Saab omschreef als de 'onwettige voormalige Venezolaanse procureur-generaal'.

De Verenigde Staten en verschillende andere landen hebben Guaido erkend als het legitieme staatshoofd van Venezuela en hebben Maduro als een onrechtmatige bezitnemer aangeklaagd. Maduro is op 10 januari beëdigd voor een tweede termijn na de betwiste verkiezingen van vorig jaar. Hij beschuldigt Guaido van het organiseren van een door de VS geleide coup tegen hem. Maduro wordt ondersteund door een aantal landen, waaronder Rusland.

De inauguratie van Maduro leidde tot protesten in heel Venezuela. Verondersteld wordt dat meer dan 40 mensen vorige week zijn gedood tijdens politiek geweld. 26 personen zijn beschoten door pro-regeringstroepen, vijf zijn gedood tijdens huisinvallen en 11 tijdens plunderingen, zei de Amerikaanse mensenrechtenwoordvoerder Rupert Colville dinsdag. Hij zei dat meer dan 850 mensen werden gearresteerd tussen 21 januari en 26 januari, met inbegrip van 77 kinderen, sommigen zijn zelfs 12 jaar.

Guaido zei dinsdag dat hij de dreiging van gevangenisstraf niet onderschat, maar geloofde niet dat het "iets nieuws" was. Veel oppositieleiders zitten gevangen in Venezuela. "We zijn hier. We zullen blijven handelen en werken om de humanitaire crisis het hoofd te bieden, " vertelde Guaido op een persconferentie.

De meeste experts vinden dat de sancties en andere maatregelen tegen Maduro hem zullen aanmoedigen om af te treden als hij de steun verliest van de machtige militairen, die tot nu toe vooral loyaal waren aan de linkse regeringspartij die door wijlen president Hugo Chavez was opgericht. Maduro was dinsdag op de televisie waar hij een toespraak vanuit een militaire basis hield en de loyaliteit van de soldaten prees.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dinsdag dat het de autoriteit van Guaido had erkend voor het controleren van bepaalde activa die in handen zijn van Amerikaanse banken, waaronder de rekeningen van de overheid en de centrale bank.
Amerikaanse militaire interventie wordt in Washington als hoogst onwaarschijnlijk gezien, maar president Donald Trump heeft herhaaldelijk gezegd dat "alle opties op tafel liggen " en merkte op dat Bolton op een maandagbriefing de woorden "5000 troepen naar Colombia" zijn gebruikt en die vragen heeft opgeroepen.

De olieminister en het PDVSA-hoofd Manuel Quevedo zeiden dinsdag dat PDVSA overwoog om een gedeeltelijke overmachtssituatie te verklaren op haar contractuele verplichtingen in de Verenigde Staten. Het bedrijf zou niet toestaan dat de oppositie de controle over zijn Amerikaanse raffinage-afdeling Citgo, de belangrijkste buitenlandse activa van Venezuela, zou overnemen.

Alle olietankers die de Venezolaanse havens verlaten, zouden voor hun vertrek moeten betalen voor ruwe olie, zei hij. "We kunnen niet toestaan dat Venezolaanse olie wordt gestolen", zei hij in een toespraak op de staatstelevisie.

PDVSA probeert ook de sancties te omzeilen door grote kopers, waaronder Amerikaanse raffinaderijen, te vragen om opnieuw te onderhandelen over contracten, aldus bronnen. Internationale Brent ruwe olie voorraden stegen in reactie op de maatregelen dinsdag meer dan 2 procent. Venezuela is één van 's werelds grootste producenten van zware ruwe olie.

Het Kremlin veroordeelde de sancties als illegale inmenging, terwijl China zei dat ze zouden leiden tot lijden waarvoor Washington de verantwoordelijkheid zou dragen. De sancties zouden Venezuela problemen kunnen bezorgen als het gaat om het onderhouden van zijn soevereine schuld aan Rusland, dat US$ 3,15 miljard bedraagt, vertelde de Russische viceminister van Financiën Sergei Storchak dinsdag aan verslaggevers.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May