Chinees Nieuwjaar ingeluid met eigen clubgebouw
28 Jan 2019, 21:03
foto
De Sociaal Culturele Vereniging Chung Tjauw heeft zondag haar eigen clubgebouw geopend en het Chinees Nieuwjaar ingeluid. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


Meterslange pagara, dansende leeuwen en rode lintjes bij de ingang. Zondag heeft de Sociaal Culturele Vereniging Chung Tjauw haar eigen clubgebouw geopend. De droom is gerealiseerd, zegt voorzitter Chou Joe Jin trots. “In de tijd van de economisch moeilijke periode in ons land. Desondanks hebben wij dit bouwproject mogen voltooien.” De feestelijke opening was deel van de traditionele nieuwjaarsshow van de Chinese vereniging, waarmee zij het Jaar van het Varken inluidde.

Een eigen gebouw was een langgekoesterde wens. Binnenkort, op 4 april, bestaat de vereniging twintig jaar. Een periode die zich volgens Chou Joe Jin, kenmerkte door ups en downs, zoals uitdagende economische omstandigheden. “In de afgelopen jaren hebben wij als burgers en ondernemers moeten toezien hoe zaken achteruit zijn gegaan, inflatie en stijgende wisselkoersen. Allemaal nare en zorgwekkende gevolgen voor de samenleving en uiteraard ook voor de Chinese verenigingen”, geeft hij aan. Maar het Chung Tjauw-bestuur heeft zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid niet losgelaten.

“Tegenwoordig is het een tijd van moeilijkheid en onstabiliteit”, meent Chou Joe Jin. Wie niet voorzichtig is, wordt genadeloos weggevaagd door de harde realiteit. De omstandigheden dwingen om de krachten te bundelen en zo het hoofd te bieden aan de moeilijkheden. Er moet volgens hem een mind-shift komen in denkwijzen als ‘een ieder voor zichzelf en God voor ons allen’. Chinezen zijn een onafscheidelijk deel van de Surinaamse samenleving. Zij zijn geïntegreerd en leveren een positieve bijdrage, merkt hij op.

“Eenheid is de rode banier van deze tijd waarop wij nadruk moeten leggen”, aldus Chou Joe Jin. “Wij moeten ons verenigen, niet om op anderen hun hoofden te gaan staan, maar voor ons direct belang, strevend naar onze legitieme rechten en positie als burger.”

Baka gado ay
Het nieuw verenigingshuis staat in de Mayalaan in Paramaribo-noord; op zijn Surinaams gezegd ‘baka gado ay’. Het complex, vier hectaren groot, behoorde tot het uitgestrekte zwampgebied dat grenst aan de Surinamerivier. Met de bouw in 2017 is eerst het afwateringssysteem aangepakt. Later is met de hulp van Dalian de lange modderige weg van een kilometer (een afslag aan het einde van de Wolframstraat) geasfalteerd tot aan de poort.

“De weg is niet alleen voor ons, maar ook voor onze buren en de projectbewoners”, benadrukt Chou Joe Jin. Hij hoopt dat 'dit gebaar' een positief effect heeft op de verschillende buurtorganisaties. En dat de vereniging op deze manier ook invulling heeft gegeven aan haar sociale karakter.

Indoor-sporthal en senioren tehuis
Chung Tjauw zal de komende tijd verschillende activiteiten organiseren op het complex. De faciliteit staat open voor derden om te huren. De vereniging heeft nog twee hectaren over en wil daarop een indoor-sporthal voor verschillende zaalsporten opzetten. Als derde fase is een huis voor seniorenburgers gepland. “Compleet ingericht en voorzien van artsen en verpleegkundigen die medische diensten aanbieden”, onthult Chou Joe Jin.

De Chinese ambassadeur Liu Quan onderstreept dat het clubgebouw niet alleen voor Chinezen is, maar voor alle Surinamers. Ook hij wees op het aandeel dat Chinezen hebben in de ontwikkeling van Suriname en zij bevorderen ook de vriendschappelijke relatie tussen China en Suriname. Liu doet een beroep op alle burgers om een eenheid te vormen, “om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en om de rol van een brug te willen zijn tussen beide landen”.

Nieuw platform voor Chinese cultuur
Chung Tjauw is een van de veertien leden van de overkoepelde Chinese associatie, Suriname Chinese United Association (SCUA). Volgens SCUA-voorzitter Li Xue Xiong heeft zij een goed imago binnen de samenleving via het maatschappelijk werk. Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme bedankte de vereniging voor haar initiatief en de moeite die is gedaan om de Chinese cultuur een nieuw platform te geven in Suriname. Volgens hem staat cultuur hoog op de agenda van de regering. Als voormalig SCUA-secretaris, weet Tsang dat er een lange strijd is gevoerd om het Chinees Nieuwjaar tot nationale dag te verheffen.

Op het formele deel van de bijeenkomst volgde een kleurrijke dans-, zang- en muziekshow - voor de negende keer gehouden. Het geduld van de tientalen kinderen was danig op de proef gesteld. Vanaf het begin van de avond keken zij uit naar het uitdelen van de Foeng Pau, ‘rode enveloppen’. Deze staat voor het aantrekken van geluk en wordt door de ouderen aan kinderen en ongehuwden onder de 30 jaar, gegeven.

Hierna konden de aanwezigen onder genot van Chinese gerechten nog even nababbelen. Op 5 februari zullen de leden van de Sociaal Culturele Vereniging Chung Tjauw voor de eerste keer hun Nieuwjaars-lunch in hun eigen huis houden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May