Cuba: Drie doden, 174 gewonden door tornado
28 Jan 2019, 09:42
foto
Een wagen is verpletterd door brokstukken van een gebouw dat is vernietigd door een tornado in de wijk Luyano, in Havanna, Cuba. (Foto: AFP)


Een zeldzame en krachtige tornado die Havana heeft getroffen, heeft drie levens geëist en 174 anderen gewond. De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel heeft vanmorgen vroeg getoerd door de donkere straten van Havana om noodhelpers te bezoeken. Hij twitterde dat de schade die de tornado zondag laat heeft toegebracht aan de Cubaanse hoofdstad, "ernstig" was.

De tornado kantelde voertuigen, ontwortelde bomen, sloeg lantaarnpalen neer en liet een deel van de stad in het donker achter. In de wijk Luyano in de stad blokkeerde puin van de storm - inclusief delen van een balkon dat van een oud gebouw was afgebroken - de straten.

Terwijl noodsirenes scheurden door de stad, haastten brandweerlieden en ambulances zich op reddingsmissies. Hun flitsende lichten waren het enige licht in de donkere gebieden. "Op dit moment betreuren we het verlies van drie mensenlevens en 174 gewonden die worden geholpen", tweette Diaz-Canel. Hij voegde eraan toe dat verschillende noodteams hard aan het werk waren om de stroomvoorziening naar de verduisterde gebieden te herstellen.

Kraamklinieken in het ziekenhuis van Hijas de Galicia werden gedwongen het gebouw te evacueren door stormschade. De tornado, voortgebracht door een krachtige storm die zijn oorsprong vond in de Golf van Mexico, trof het westen van Cuba met windsnelheden tot 100 kilometer per uur.

Mensen beschreven de tornado als "het geluid van een straalmotor" en rapporteerden dat ze veranderingen in de omgeving voelden toen het arriveerde, zei Armando Caymares van het Instituut voor Meteorologie. De tornado "pakte me op straat, in de auto met mijn vrouw en kinderen", schreef acteur Luis "Panfilo" Silva op zijn social media-account. "Ik moest omgevallen bomen, overstroomde gebieden en sterke winden ontwijken voor ik erin slaagde om thuis te komen," voegde hij eraan toe. “We hebben grote angst ervaren.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May