Granietblokken Grassalco voor marketing naar China
28 Jan 2019, 15:31
foto
De grote zaag bezig met het zagen van de granietblokken op het mijnbouwrecht van NV Grassalco te Patamacca in Marowijne. Totaal zullen 60 blokken van elk tussen de 12.000 en 15.000 kg gesneden worden. (Foto: Corporate Image & Relations NV Grassalco)


Granietblokken uit de mijn van NV Grassalco in Patamacca zullen binnenkort naar China worden geëxploiteerd door Glosur Mining NV. De blokken zullen gebruikt worden voor marketing in diverse Chinese steden. Het succes van dit project is volgens president-directeur van Grassalco, Sergio Akiemboto, bepalend voor de ontwikkeling van de granietsector in Suriname.

GloSur Mining draait volledig op voor de operationele en andere kosten van dit project. Het bedrijf neemt volgens afspraak 500 kubieke meter graniet af, dat zijn 60 blokken van een bepaalde afmeting met elk een gewicht van tussen de 12.000 en 15.000 kg. De intentieverklaring voor deze pilot is in september 2018 gesloten. “Nagegaan zal worden hoe het product zal aanslaan bij de verschillende afnemers op basis van de kwaliteit casi quo structuur. Afhankelijk van de resultaten van dit traject zal bepaald worden hoe de granietmijn verder te ontwikkelen. Onze kwaliteit van het graniet, voldoet aan internationale standaarden en ben ik verzekerd dat wij ook deze test gaan doorstaan," zegt Akiemboto. Hij gaf donderdag samen met directieleden van GloSur Mining, in Patamacca het officiële startsein voor het project.

Akiemboto benadrukt dat deze pilot heel belangrijk is voor toekomstige investeringen in de granietsector. Indien succesvol, zal GloSur Mining met hun technici en investeringen de leiding hebben in het verder ontwikkelen van de mijn. Voorafgaand aan het opstarten van de mijnactiviteiten, heeft het bedrijf RAL Projetos uit Brazilië een gedetailleerd mijnplan voorbereid. Het mijnen vindt conform dit plan plaats, meldt de afdeling Corporate Image & Relations.

Grassalco heeft intussen op eigen initiatief en met eigen middelen een haalbaarheidsstudie uitgevoerd om blokken uit de Patamaccamijn te verwerken tot slabs en tegels te Coermotibo. Deze investeringen vinden later dit jaar plaats en zullen de producten merendeels naar landen in de regio en Europa worden verscheept. Het is de bedoeling dat ook andere eigenaren van mijnbouwrechten voor graniet, hun materiaal kunnen aanbieden voor verwerking bij deze op te zetten verwerkingsplant.

Het Staatsmijnbouwbedrijf beschikt al decennia over het recht tot mijnen van graniet te Patamacca. Er werden blokken geëxporteerd naar de North Carolina Granite Corporation in de Verenigde Staten van Amerika. “Bij mijn aantreden waren de kosten heel erg hoog en was, vanwege minder afzet als gevolg van crisis, het project niet meer rendabel. Het project werd toen stopgezet. Met GloSur Mining als partner is de draad weer opgepakt voor de export van blokken, nu voor de Chinese markt.

Akiemboto benadrukt het belang van het succes van dit project voor de ontwikkeling van de granietsector in Suriname. “Want er zijn meerdere granietvoorkomens in Suriname. Het succes zal bepalend zijn om deze poot verder te ontwikkelen. Er is een belangrijke markt hiervoor in de wereld, alleen moet je efficiënt en een hoogwaardig product kunnen leveren.” Volgens Akiemboto geeft dit project wederom de potentie die Suriname heeft, aan. In zijn visie moet Grassalco haar portfolio aan mijnbouwrechten zoveel mogelijk in eigen beheer of met partners tot ontwikkeling brengen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May