Venezuela: Belangrijkste militaire diplomaat in VS loopt over
27 Jan 2019, 16:50
foto
Kolonel Silva deed een beroep op het leger en zei: "De Staat heeft ons wapens gegeven om ons land te verdedigen, niet om onze gelijken aan te vallen". (Foto: Reuters)


De belangrijkste militaire vertegenwoordiger van Venezuela in de Verenigde Staten (VS) is overgelopen van de regering van Nicolas Maduro. Kolonel José Luis Silva zegt dat hij oppositieleider Juan Guaidó nu als president erkent.

Guaidó verklaarde zich woensdag tot "waarnemend president" en kreeg de steun van verschillende landen, waaronder de VS. Ondertussen heeft Maduro de eisen van Europese landen om verkiezingen te houden, afgewezen.

Verschillende landen, waaronder Spanje, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, zeiden dat ze Guaidó als president zouden erkennen als de verkiezingen niet binnen acht dagen werden gehouden. "Ze moeten dit ultimatum intrekken. Venezuela is niet gebonden aan Europa, dit is complete onbeschaamdheid", zei Maduro tegen CNN Turk.

President Maduro werd eerder deze maand beëdigd voor een tweede termijn na een verkiezing die werd ontsierd door een boycot van de oppositie en aantijgingen van stemfraude, wat leidde tot grote anti-Maduro-protesten. Tienduizenden hebben geprotesteerd tegen Maduro, maar wat cruciaal is, is dat hij tot nu toe de steun van het leger van het land heeft behouden.

De veiligheidstroepen worden gezien als de hoofdrolspeler in deze crisis en de Guaidó heeft hen gevraagd "zich aan de kant van het Venezolaanse volk te stellen". In een video, gefilmd bij de Venezolaanse ambassade in Washington, riep kolonel Silva op tot vrije verkiezingen en spoorde zijn 'broeders in de gewapende machten van de natie aan om president Juan Guaidó te erkennen als de enige legitieme president'.

"De strijdkrachten spelen een fundamentele rol bij het herstel van de democratie in ons land, alstublieft, broeders, val onze mensen niet aan," zei hij. Later vertelde hij aan persbureau Reuters dat twee andere Venezolaanse consulaire ambtenaren in de VS ook Guaidó als leider zagen. Het is niet duidelijk of meer leden van het leger zullen worden aangemoedigd om over te lopen.

Guaidó bedankte kolonel Silva en drong er bij anderen op aan zich bij hem aan te sluiten, terwijl het ministerie van Defensie van Venezuela zei dat kolonel Silva schuldig was aan verraad en tweette foto's van hem met het woord 'verrader' erop.

Ondertussen is Maduro teruggekomen op zijn eis dat alle Amerikaanse diplomaten het land moeten verlaten. Hij beschuldigde Guaidó van een poging tot staatsgreep, verbrak de betrekkingen met de VS op donderdag en beval Amerikaanse gezanten om binnen 72 uur te vertrekken. Washington zei dat het zijn autoriteit niet erkende om hen uit te zetten.

Op zaterdagavond, toen de deadline verstreek, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela dat het het verwijderingsbevel zou intrekken en in plaats daarvan 30 dagen zou toestaan voor de twee partijen om 'belangenbureaus' op te zetten in elkaars landen.

“Belangenkantoren’ worden gebruikt wanneer landen geen formele diplomatieke betrekkingen hebben, maar een basaal contactniveau willen hebben om hun belangen te behartigen.

Rusland, China, Mexico en Turkije hebben Maduro publiekelijk gesteund. Tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad van de VN op zaterdag beschuldigde Rusland Washington van het beramen van een staatsgreep. Meer dan een dozijn Latijns-Amerikaanse landen en Canada hebben Guaidó echter als president ondersteund. In Europa heeft de linkse partij van Griekenland Maduro gesteund.

Venezuela verkeert in een economische crisis met een hyperinflatie in vrije val. Tekorten aan basisbehoeften hebben de bevolking hard getroffen en hebben miljoenen mensen het land doen ontvluchten.

Maduro heeft te maken gehad met interne oppositie en aanhoudende internationale kritiek op zijn reputatie op het gebied van mensenrechten en de omgang met de economie. Hij werd vorig jaar herkozen voor een tweede termijn - maar de verkiezingen waren controversieel, waarbij veel oppositiekandidaten waren uitgesloten van deelname of gevangen zijn gezet.

De rechter van het Hooggerechtshof, Christian Zerpa, vluchtte in januari naar de VS en vertelde journalisten dat de verkiezingen 'niet vrij en concurrerend' waren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May