Maduro hekelt 'coup'-poging van de VS
24 Jan 2019, 11:15
foto
Juan Guaido, voorzitter van de door de oppositie geleide Nationale Vergadering is de nieuwe hoop voor vele Venezolanen. (Foto: Reuters)


Nicolas Maduro heeft de Verenigde Staten ervan beschuldigd dat het een staatsgreep heeft gepleegd, terwijl het probeert Venezuela vanuit Washington DC te besturen. "Vertrouw de gringo's niet," donderde hij tegen een in het rood geklede menigte, die bijeen was bij het presidentiële paleis. "Ze hebben geen vrienden of loyaliteiten. Ze hebben alleen maar belangen ... en de ambitie om Venezuela's olie, gas en goud te nemen."

De Venezolaanse minister van Defensie, Vladimir Padrino, zei dat de strijdkrachten geen zelfbenoemde president" erkennen die is opgelegd door schimmige belangen ... buiten de wet."

De crisis in Venezuela verslechtert in rasse schreden. Reden voor de Organisatie van Amerikaanse Staten om vandaag een spoedzitting te houden in Washington over de situatie in Venezuela. Het debat belooft zwaar te worden, waarbij de nieuwe diplomatieke gezant van de Nationale Assemblée zal lobbyen om de zetel van Venezuela te nemen van de door Maduro benoemde ambassadeur.

Ondertussen zullen veel Venezolanen op zoek gaan naar Juan Guaido, van wie ze verwachten dat hij hen adviseert over de volgende stappen van de oppositie. Het topcommando van de strijdkrachten zal naar verwachting ook een verklaring afleggen, hoewel niemand verwacht dat de loyaliteit van de generaals aan Maduro is veranderd.
"Hoewel het waar is dat Guaido internationaal is erkend, is de echte macht van de staat nog altijd in handen van Nicolas Maduro," zei Ronal Rodriguez, een professor in politieke wetenschappen die zich concentreert op Venezuela aan de Rosario-universiteit in Bogota.

Intussen hebben wereldmachten de Amerikaanse inmenging in Caracas bekritiseerd. Turkije, Rusland en China zijn in de verdediging gekomen voor de omstreden leider van Venezuela.

"Als een land dat gelooft in democratie ... als er waar dan ook in de wereld een couppoging is, staan we allemaal zonder onderscheid daar tegen. Iedereen moet het resultaat van de stembussen respecteren," zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

China veroordeelde ook de buitenlandse interventie in de binnenlandse politiek van Venezuela. "China handhaaft altijd het beginsel van geen inmenging in de interne aangelegenheden van andere landen en verzet zich tegen externe interventie in Venezolaanse binnenlandse aangelegenheden," zei woordvoerster Hua Chunying van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Rusland waarschuwde de VS om niet militair in te grijpen in Venezuela en zei dat de steun voor Guaido een "weg naar wetteloosheid en bloedvergieten" was. Guaido, de voorzitter van de door de oppositie geleide Nationale Vergadering, heeft zich woensdag benoemd tot interim-president. De regering van Maduro heeft Guaido ervan beschuldigd dat hij een staatsgreep heeft gepleegd. Ze heeft hem met gevangenisstraf bedreigd.

Beschermingsverzoek
Drie Venezolaanse advocaten hebben de Inter-Amerikaanse Commissie voor de rechten van de mens gevraagd voorzorgsmaatregelen te nemen om Guaido, zijn vrouw en zijn dochter te beschermen. Het verzoek werd met persbureau The Associated Press gedeeld door advocaat Ignacio Alvarez. Hij stelt dat de maatregel nodig is om het leven, de persoonlijke integriteit en persoonlijke vrijheid van Guaido en zijn naaste familie te beschermen. Het document zegt dat het verzoek niet gelijk staat aan een erkenning van de legitimiteit van de Maduro-regering.

Het mensenrechtenorgaan van de Organisatie van Amerikaanse Staten heeft de bevoegdheid om voorzorgsmaatregelen te nemen door staten bescherming te vragen voor personen die dringend en ernstig het risico lopen onherstelbare schade.
Kort nadat Guaido zich had benoemd tot interim-president voor honderdduizenden aanhangers, erkende de Amerikaanse president Donald Trump hem publiekelijk als de interim-president van het land. Maduro reageerde door de diplomatieke banden met de Verenigde Staten te verbreken. Amerikaanse diplomaten hebben 72 uur om Venezuela te verlaten.

De grondwet van Venezuela zegt dat als het presidentschap vacant is, er binnen 30 dagen nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden en dat de voorzitter van het Congres ondertussen het presidentschap moet aannemen. Het hooggerechtshof van de regering – dat vol zit met aanhangers van Maduro - heeft echter geoordeeld dat alle acties die het Congres onderneemt, nietig zijn.

Mexico en Uruguay hebben alle interne en externe partijen die betrokken zijn bij de crisis in Venezuela opgeroepen om de spanningen weg te maken en een escalatie van geweld te voorkomen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Uruguay publiceerde een verklaring waarin staat dat de twee landen een "nieuw proces van inclusieve en geloofwaardige onderhandelingen met volledig respect voor de rechtsstaat en mensenrechten" voorstellen om het geschil vreedzaam op te lossen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May