Trump dreigt hulp migrantenlanden te stoppen
24 Jan 2019, 16:51
foto
De Amerikaanse president, Donald Trump, leidt een discussie over migranten met conservatieve leiders in het Witte Huis. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag opnieuw gedreigd de hulp aan drie Midden-Amerikaanse landen te stoppen in reactie op wat hij noemde: een nieuwe golf van immigranten die vanuit die landen naar de Verenigde Staten trokken. Trump, die worstelt om via het Amerikaanse Congres geld te vragen om een zuidelijke grensmuur te bouwen, uitte zijn frustratie over regeringen in Honduras, Guatemala en El Salvador die de Verenigde Staten niet hielpen bij het migrantenprobleem.

"Honduras doet niets voor ons. Guatemala doet niets voor ons. El Salvador doet niets voor ons. En we betalen ze honderden miljoenen dollars per jaar, maar we zullen vrij snel stoppen. Eigenlijk kijken we er nu naar, "zei hij.

Het voorgestelde begrotingsverzoek van de regering-Trump voor het begrotingsjaar 2019 omvatte US$ 45,7 miljoen voor El Salvador, US$ 69,4 miljoen voor Guatemala en US$ 65,8 miljoen voor Honduras, volgens de Congressional Research Service. De bedragen vertegenwoordigden allemaal een vermindering met dubbele cijfers ten opzichte van de financiering van het voorgaande jaar.

Trump zei dat hij geloofde dat de drie landen "heel gemakkelijk" zouden kunnen voorkomen dat migrantencaravans zich vormen. "Ik denk eigenlijk dat ze de caravans aanmoedigen, omdat ze zich willen ontdoen van de mensen uit het land en bepaalde mensen," vertelde Trump aan verslaggevers tijdens een bijeenkomst over immigratie met leden van zijn regering en top Republikeinen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May