Gros Amerikaanse Staten erkent Maduro niet als president
12 Jan 2019, 01:43
foto
Nicolas Maduro is voor zijn tweede termijn ingezworen door de president van het Hooggerechtshof, Maikel Moreno. (Foto: Reuters)


Negentien landen, goed voor meer dan 80% van de totale bevolking van Noord- en Zuid-Amerika erkennen de legitimiteit van het presidentschap van Nicolas Maduro van Venezuela niet. Zes landen, waaronder Venezuela, Bolivia, Nicaragua en Suriname, die minder dan 5% van de bevolking van de Amerika’s vertegenwoordigen, hebben tegen de resolutie van de Permanente Raad van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) gestemd.

Acht landen, waaronder Mexico, El Salvador, Uruguay, Trinidad en Tobago en Belize hebben zich van stemming onthouden. Grenada was donderdag afwezig tijdens de stemming in de buitengewone vergadering van de Permanente Raad van de OAS. Colombia, Argentinië, Chili, Brazilië, Honduras, de Verenigde Staten, Canada, Guyana, Saint Lucia, Panama, Costa Rica, Peru, Guatemala, Paraguay, Jamaica, de Dominicaanse Republiek, de Bahama's, Ecuador en Haïti, hebben voor gestemd.

In de resolutie heeft de OAS de inauguratie van Nicolas Maduro voor een tweede termijn veroordeeld. De organisatie heeft duidelijk gemaakt dat zij hem niet als de legitieme president van Venezuela erkent.

Maduro geniet nog steeds de steun van de presidenten van Bolivia en Nicaragua.
In Bolivia heeft Evo Morales er alles aan gedaan om de mogelijkheid op een vierde termijn te openen. De Bolivariaanse grondwet verbiedt een vierde termijn voor een staatshoofd. Morales haalde bakzeil in een referendum om de grondwetswijziging tot een vierde termijn door te voeren. Maar Morales kon bogen op zijn zorgvuldig gekozen leden bij het Hooggerechtshof om zowel de grondwet als de democratische wil van het volk te ondermijnen. In Bolivia worden dit jaar presidentsverkiezingen gehouden en zit Morales weer in de race, voor zijn vierde termijn.

In Nicaragua hebben pro-regerings gemaskeerde paramilitairen en veiligheidstroepen, in lijn met de FSLN-partij van Daniel Ortega, honderden studenten afgeslacht die de straat waren opgegaan om te protesteren tegen het toenemende autoritarisme van de natie. Ortega heeft Nicaragua veranderd in een land met een uiterst corrupte regering. Wie zich tegen hem zou durven verzetten, riskeert zijn leven.
Advertenties

Monday 24 February
Sunday 23 February
Saturday 22 February