Saudi Arabië vervangt minister van Buitenlandse Zaken
27 Dec 2018, 21:21
foto
De Saudische koning, Salman al Abdulaziz Al Saud heeft delen van zijn regering gewisseld. (Foto: Reuters)


De minister van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië, Adel al-Jubeir, is gedegradeerd in een herschikking door de regeringsleider van het land, koning Salman. Jubeir wordt staatssecretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, terwijl Ibrahim al-Assaf de functie van minister van Buitenlandse Zaken overneemt.

De moord op journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul heeft de ultraconservatieve islamitische natie onder druk gebracht. Khashoggi was een uitgesproken criticus van het heersende huis van Saud. Zijn artikelen in de Washington Post waren bijzonder kritisch over kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke leider van het land.

Aanvankelijk ontkende Saudi-Arabië alle kennis van het lot van de journalist, nadat hij op 3 oktober was verdwenen, maar de Saudische officier van justitie beschreef het vervolgens als een met voorbedachten rade uitgevoerde moord.

Riyadh ontkent dat de heersende koninklijke familie betrokken was en beschuldigt "bedrieglijke agenten". Jubeir is prominent aanwezig geweest bij het presenteren van de stelling van Riyadh, waarbij hij op een bepaald moment de westerse media beschuldigde van 'hysterie' in zijn berichtgeving over de Khashoggi-zaak.

Eerder zijn ook de ministers van Informatie, Onderwijs en Nationale Veiligheid vervangen, net als enkele provinciegouverneurs. Koning Salman heeft zijn zoon, de kroonprins, opgedragen de veiligheidsraad die hij voorzit, te hervormen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May