Guyana: Regering overweegt alle legale opties
27 Dec 2018, 06:43
foto
De Guyanese president, David Granger.


De regering van Guyana krijgt vandaag “alle juridische opties” gepresenteerd, terwijl zij zich voorbereidt om te reageren op een succesvol door de oppositie geïnspireerde motie van wantrouwen. In het afgelopen weekend heeft die motie de regering ten val gebracht.

De regering van president David Granger heeft sindsdien een subcommissie ingesteld "om over deze kwestie te adviseren" na een bijeenkomst met leden van het kabinet en de National Security Committee (NSC) op maandag.

Volgens een verklaring die werd uitgegeven na de vergadering onder leiding van president Granger, heeft het kabinet afgelopen vrijdag alle juridische en constitutionele aspecten van de stemming in de nationale vergadering besproken en ingestemd met de oprichting van het subcomité.

"De Subcommissie onderzoekt alle beschikbare juridische adviezen en rapporteert op donderdag 27 december aan het kabinet met aanbevelingen over de te volgen weg", aldus de verklaring, waarbij de Guyanezen wordt verzekerd dat alle nodige maatregelen zijn getroffen om hun veiligheid te waarborgen "en dat u in dit verband op een zelfverzekerde manier met uw zaken bezig bent".

Oppositieleider Bharrat Jagdeo stelde vrijdag met succes de motie van wantrouwen in de regering, nadat ze werd beschuldigd "incompetent en corrupt" te zijn. De motie kreeg de steun van de regeringsgenoot Charrandass Persaud. Zijn stem was beslissend bij het veiligstellen van de 33 stemmen die nodig waren om de motie door de Nationale Assemblee van 65 zetels te krijgen. Aan de uiteindelijke stemming zijn enkele uren debat aan voorafgegaan.

Het coalitie A Partnerschap voor Nationale Eenheid (APNU) had de algemene verkiezingen in 2015 gewonnen door een slanke eenhoofdige meerderheid en ondanks herhaalde verzoeken van collega-parlementariërs om zijn stem te wijzigen, weigerde Persaud. Hij zei dat de regering een totale mislukking is geweest en dat hij zijn beloften aan de Guyanese mensen die op hen hebben gestemd, niet is nagekomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May