Japan hervat commerciële walvisvangst
27 Dec 2018, 02:44
foto
Een humpback walvis slaat met zijn staart op het wateroppervlak voor de kust van het Zuid-Japanse eiland Okinawa.(Foto: Reuters)


Japan hervat vanaf juli de commerciële walvisvaart in zijn wateren en exclusieve economische zone en beëindigt zijn controversiële jachten in het zuidpoolgebied, zei het woensdag, toen het zijn terugtrekking uit de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) aankondigde. Australië en Nieuw-Zeeland hebben het besluit om de walvisjacht op Antarctica te staken verwelkomd, maar uitten hun teleurstelling over het feit dat Japan zich bezighield met het doden van zeezoogdieren.

Het besluit stelt Japan volgens sommige experts in staat om het geld te besparen dat het uitgeeft om de walvisvangst in Antarctica te ondersteunen, terwijl het een moeilijke houding ten aanzien van de walvisvaart hanteert - een kwestie van nationale trots voor sommige conservatieven. Maar er bestaan twijfels of de Japanse commerciële walvisvangst economisch levensvatbaar kan zijn, vooral omdat minder mensen dan ooit walvisvlees eten, zeiden ze.

"Vanaf juli 2019, nadat de terugtrekking van kracht wordt op 30 juni, zal Japan de commerciële walvisjacht invoeren in de territoriale zee van Japan en zijn exclusieve economische zone, en zal het de jacht op walvissen in de Antarctische Oceaan / het zuidelijk halfrond stoppen," zei de hoofdsecretaris van het kabinet, Yoshihide Suga, in een verklaring die de beslissing aankondigde.

"De walvisvaart zal worden uitgevoerd in overeenstemming met het internationale recht en binnen de vangstlimieten berekend volgens de door de IWC goedgekeurde methode om negatieve effecten op walvisachtigen te voorkomen," zei Suga. Japan, dat zegt dat de meeste soorten walvissen niet worden bedreigd en dat het eten van walvis deel uitmaakt van zijn cultuur, heeft lang zonder succes campagne gevoerd opdat de IWC de commerciële walvisvangst mogelijk zou maken.

Sommige invloedrijke kiesdistricten van wetgevers omvatten walvisvangstgemeenschappen, en het verkiezingsdistrict van premier Shinzo Abe is de thuisbasis van de walvisvangsthaven van Shimonoseki.

Het besluit om zich terug te trekken uit de IWC volgde op de recente afwijzing van het bod van Japan om de commerciële walvisvangst te hervatten tijdens een bijeenkomst in september, waarvan Suga zei dat het onmogelijk was om de kloof te overbruggen tussen voorstanders van walvisjacht en tegenstanders van de walvisvangst.

De hervatting van de commerciële walvisjacht is een ongebruikelijke beslissing voor Japan, dat multilateralisme in zijn diplomatie benadrukt. Het besluit leidde tot snelle kritiek van milieugroeperingen en anderen die geloven dat alle walvissen zouden moeten worden beschermd. "De verklaring van vandaag (woensdag) is niet in lijn met de internationale gemeenschap, laat staan met de bescherming die nodig is om de toekomst van onze oceanen en deze majestueuze wezens te beschermen," zei de internationale natuurbeschermingsorganisatie Greenpeace. "De Japanse overheid moet zich opnieuw committeren aan de IWC en prioriteit geven aan nieuwe maatregelen voor het behoud van de zee."

Yoshie Nakatani, een ambtenaar bij de visserijafdeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat Japan nog steeds IWC-vergaderingen bijwoont. "Het is niet alsof we de IWC de rug toekeren en de internationale samenwerking opgeven", zei ze. "Er is geen verandering in het respect van ons land voor de rechtsstaat en multilateralisme."

De minister van Buitenlandse Zaken van Nieuw Zeeland, Winston Peters, verwelkomde het besluit van Japan om de walvisvangst in Antarctica te stoppen, maar zei dat hij teleurgesteld was over het besluit om de commerciële walvisvangst te hervatten. "Walvisjacht is een verouderde en onnodige praktijk. We blijven hopen dat Japan uiteindelijk zijn positie heroverweegt en alle walvisvangst zal stoppen om de bescherming van de ecosystemen van de oceaan te bevorderen, "zei Peters in een verklaring.

Australië drong er bij Japan op aan terug te keren naar de IWC. "Australië blijft resoluut gekant tegen alle vormen van commerciële en zogenaamde 'wetenschappelijke' walvisvangst," zeiden minister van Milieu, Melissa Price, en minister van Buitenlandse Zaken, Marise Payne, in een verklaring.

Japan heeft dergelijke protesten al lang getrotseerd om wetenschappelijk walvisonderzoek uit te voeren, omdat het herhaaldelijk had gezegd dat het zijn ultieme doel was om weer commercieel op walvissen te jagen. In 2014 oordeelde het Internationaal Gerechtshof dat Japan zijn walvisvangst in Antarctica moest stopzetten.

Japan stopte zijn jacht voor één seizoen om zijn walvisjachtprogramma te herschikken met maatregelen zoals het terugdringen van het aantal walvissen en het aantal soorten. In het seizoen 2015-2016 hervatte Japan de jacht waarbij de Antarctische vangst met een quotum van 333 walvissen per jaar werd afgevlakt.

Japan begon de wetenschappelijke walvisjacht in 1987, een jaar nadat een moratorium op de internationale walvisvangst van start ging. Het verouderde walvisvaart moederschip is toe aan een dure vervanging of een nieuw schip.

Veel van het vlees komt terecht in winkels, hoewel de meeste Japanners het niet meer eten. De consumptie van walvissen was goed voor 0,1 procent van alle Japanse vleesconsumptie, volgens de krant Asahi. Dat komt neer op 35 gram per persoon per jaar, volgens eigenaar van een walvisvleeswinkel Koichi Matsumoto. "We aten vroeger walvisvlees, maar er zijn nog veel andere dingen om te eten nu," zei een 75-jarige shopper. "Maar als we internationaal niet verklaren dat walvissen toenemen ... zullen mensen het niet begrijpen," voegde ze eraan toe.

De steeds kleiner wordende vraag betekent een onzekere kijk op de Japanse walvisjacht. "Het kan blijven bestaan als een kleinschalige activiteit. Er zijn nog steeds restaurants voor walvisvlees en ik denk dat sommige mensen een kleine hoeveelheid zullen blijven eten, "zei Yoichiro Sato, een professor aan de Ritsumeikan Asia Pacific University. “Maar als het te duur is, zullen mensen het niet eten. Als een industrie, is zijn voorspelling erg grimmig.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May