Venezuela noemt VS bemoeizuchtig in kwestie Guyana
26 Dec 2018, 10:33
foto
De regering van de Venezolaanse president, Nicolas Maduro, heeft Washington bemoeizuchtig genoemd in het dispuut met Guyana. (Foto: Reuters)


Het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de opmerkingen van de Verenigde Staten (VS) afgedaan als "interventionistisch en respectloos." Washington had gereageerd op het incident zaterdag waarbij de Venezolaanse Marine twee exploratieschepen in de Guyanese wateren had gestopt. De schepen zoeken in opdracht van Exxon Mobil naar olie voor de kust van Guyana.

Zowel Guyana als Venezuela zeggen dat het incident zaterdag plaatsvond in zijn territoriale wateren. In reactie op het voorval zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Venezuela zich 'agressief' had gedragen en had Caracas opgeroepen 'het internationale recht en de rechten van zijn buren te respecteren'.

"Het is duidelijk dat de Amerikaanse regering zich bemoeit met een zaak waarmee ze niets te maken heeft. Zij heeft alleen als doel de zakelijke belangen die nauw verbonden zijn met de heersende elite in Washington te behartigen," zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela in een verklaring.

De socialistische president Nicolas Maduro heeft de VS beschuldigd van samenzwering om Venezuela binnen te vallen en zijn regering omver te werpen, terwijl Washington sancties heeft opgelegd aan de schuld van Venezuela en aan leden van de regering van Maduro regering op basis van beschuldigingen van corruptie, mensenrechtenschendingen en verkiezingsfraude.

Een eeuwenlang territoriaal geschil tussen Venezuela en Guyana is de laatste jaren opgelaaid met de ontdekking van meer dan 5 miljard vaten olie en gas voor de kust van Guyana door multinational Exxon Mobil. De productie van ruwe aardolie in Venezuela, een lid van de OPEC, is het laagst sinds de laatste 70 jaren nu het land al jaren wordt geplaagd door een ernstige economische crisis.

Guyana zegt dat Caracas afstand deed van zijn claim op de Essequibo, een dunbevolkt jungle gebied dat twee derde van het grondgebied van Guyana uitmaakt, na een uitspraak door een internationaal tribunaal in 1899, maar Venezuela is later teruggekomen op dat besluit. De Verenigde Naties verwees het geschil dit jaar naar het Internationaal Gerechtshof.

Twee schepen in eigendom van de Noorse Petroleum Geo-Services (PGS.OL) en onder contract van Exxon Mobil waren bezig met seismisch onderzoek in het gebied. De schepen stopten hun werk en keerden naar het oosten nadat de Venezolaanse marine hen had verteld dat Guyana daar geen jurisdictie had. Toen maandag werd gevraagd of de vaartuigen plannen hadden om hun activiteiten te hervatten, zei de Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Carl Greenidge, dat de regering "in discussie" was met Exxon. Noch Exxon noch PGS reageerde onmiddellijk op verzoeken om commentaar op dinsdag, en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde commentaar te geven, meldt persbureau Reuters.

Maandag heeft de Caricom waarvan Guyana lid is, gezegd de ‘onderschepping’ van de Venezolaanse marine met ‘grote bezorgdheid’ te aanschouwen. "Dergelijke daden schenden de soevereine rechten van Guyana onder het internationaal recht," zei de groep in een verklaring. Vele van de 15 leden van de Caricom hebben gesubsidieerde olie uit Venezuela ontvangen in het kader van het Petrocaribe-programma van Caracas.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May