Mijn kerstwens!
25 Dec 2018, 18:41
foto


De heer André Misiekaba, fractieleider van de N.D.P. in De Nationale Assemblee (D.N.A.), heeft recentelijk de kern van het probleem van het functioneren van de Assemblee bewust of onbewust aangehaald tijdens de behandeling van de ID-wet. Duidelijk werd de modus operandi van de oppositie blootgelegd.
De kern van het probleem in D.N.A. met betrekking tot het functioneren is dat na ruim 30 jaar van de introductie van onze nieuwe Grondwet de leden nog steeds functioneren in het systeem van onze eerste Grondwet (1975) als te zijn een parlementair systeem.

Zij zijn niet in staat of hebben dat inzicht niet om die omslag te maken naar het nieuwe systeem van de Grondwet van 1987.
In deze Grondwet is er geen sprake meer van oppositie en coalitie.
In dit systeem zijn alle 51 leden als collectief gebonden om in een concreet geval een besluit te nemen dat aanwijsbaar in het belang van het land is, hetzij materieel of immaterieel.
Bij een correcte toepassing van dit systeem kan D.N.A. ten opzichte van de regering meer daadkracht tonen.

De regering op haar beurt zal dan verplicht zijn meer rekening te houden met standpunten ingenomen in D.N.A. omdat zij als collectief de macht heeft om de regering te corrigeren, desnoods door middel van het afzetten van het hoofd van de regering (de regering naar huis te sturen). Zie de artikelen 74 en 91. Met andere woorden de wijze van oppositie- en coalitievoering in onze huidige Assemblee, kan niet leiden tot een vertrouwenscrisis tegen de regering.

Deze wijze van functioneren van D.N.A. is de oorzaak van heel veel frustraties binnen de Assemblee maar ook in de gemeenschap en zorgt bovendien voor heel veel verspilling van tijd en geld.
De coalitie en oppositie verhouding dwingt leden van beide zijden om bij gebrek aan inzicht en kennis van zaken, zich te verlagen tot scheldpartijen en beschuldigingen heen en weer.

Binnen deze cultuur wordt politiek in Suriname bedreven en partijen die de regering ondersteunen, worden altijd beschuldigd van het gedogen van een corruptief beleid. Soms zijn er inderdaad zaken die om opheldering vragen en moeten worden blootgelegd. Dat moet binnen een geciviliseerde maatschappij op een ordentelijke manier plaatsvinden. Wie in de fout gaat en gecorrigeerd of gestraft moet worden so be it.

Deze regering die heel veel heeft gepresteerd maar ook heel veel toelaat, roept daardoor onterechte beschuldigingen op en is niet sterk in het weerleggen van zaken waardoor in De Nationale Assemblee en daarbuiten een zodanige stigma wordt gelegd op het beleid en zijn beleidsmakers. Binnen deze sfeer wordt er over de regering gesproken en erger nog het zal tot aan de verkiezingen toe worden gebruikt.
Daarna zullen dezelfde boeven geaccepteerde politici worden om in landsbelang een regering te vormen. Neem nou de kwestie van de dubbele salarissen van de leden in D.N.A.

Hierover wordt ook al 30 jaar gesproken. Allerlei mooie verhalen terwijl er nu een wetsvoorstel klaarligt om het dispuut voor eens en voor altijd op te lossen.
Artikel 62 komt te luiden:
Het lidmaatschap van De Nationale Assemblee is onverenigbaar met het ambt van landsdienaar, het ministerschap en het onder ministerschap, met dien verstande dat bij verkiezing van een landsdienaar, een minister of onder minister tot lid van De Nationale Assemblee, ten hoogste negentig dagen na zijn toelating tot De Nationale Assemblee het ambt van landsdienaar, minister of onderminister met het lidmaatschap van De Nationale kan worden verenigd.

Hieraan hebben ten minste 13 Juristen, 1 Politicoloog en 1 Bestuurssocioloog gewerkt en de man die leidmotief is bij deze corrupte handeling komt ons nog steeds doodleuk verhalen vertellen over corruptie van de regering.
Hoewel de nieuwe Grondwet als doel had deze cultuur van politiekvoering in Suriname te veranderen is daarvan weinig terecht gekomen.

N.D.P-ers wordt wakker. Jullie worden in jullie eigen vet gebakken.

Ten slotte: Aan de gemeenschap die mijn artikelen leest en mij daarbij positief bejegent het allerbeste in het nieuwe jaar met veel politieke wijsheid.

Eugène van der San
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May