Trump kraakt Federal Reserve af, aandelen verslechteren
24 Dec 2018, 20:48
foto
President Donald Trump wilde naar verluidt de Fed-voorzitter Jerome Powell ontslaan, maar het is onduidelijk of hij de autoriteit daartoe heeft. (Foto's: Reuters)


President Donald Trump heeft zwaar uitgehaald naar de Centrale Bank van Amerika (Federal Reserve/FED) terwijl een aandelenbeurs wiens winsten hij ooit de eer toekende, een historische duik heeft genomen. In een tweet zei Trump dat de Federal Reserve "het enige probleem" van de Amerikaanse economie was.

Zijn secretaris bij het ministerie van Financiën haastte zich intussen om investeerders te kalmeren. Echter, de aandelenbeurs Dow Jones kelderde vandaag met meer dan 650 punten en is op spoor zijn slechtste december sinds 1931 tijdens de Grote Depressie.

De onrust komt voort uit een gedeeltelijke budgetvergrendeling van de regering, handelsproblemen tussen de VS en China en berichten dat de president Fed-voorzitter Jerome Powell, heeft ontslagen. Trump pochte voortdurend over de steile klim van Wall Street tijdens het eerste jaar van zijn presidentschap, maar probeerde de schuld van zich af te schudden toen de markten in 2018 een moeilijke periode tegemoet gingen.

De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, nam gisteren, zondag, de ongebruikelijke stap om de chief executives van de zes grootste banken van Amerika te bellen om de marktschommelingen te verminderen. Hij heeft vandaag topmarkttoezichthouders en ambtenaren van de Amerikaanse centrale bank gebeld om de angst voor de economie weg te nemen.

Mnuchin organiseerde de oproep met de presidentiële werkgroep voor financiële markten om "de coördinatie-inspanningen te bespreken om normale marktoperaties te verzekeren", volgens een verklaring van het ministerie van Financiën.
De raad van gouverneurs van het Amerikaanse Federal Reserve System, de Securities and Exchange Commission en de Commodities Futures Trading Commission zitten in de werkgroep.

Voor Amerikaanse aandelen was vandaag de slechtste dag ooit van een Kerstavond handel. De Dow Jones Industrial Average kelderde met 653 punten tot onder de 22.000. De S & P 500 betraden het zogenaamde “baissemarktgebied".

Amerikaanse beleggers zijn huiverig om een aantal factoren, waaronder het vertragen van de economische groei in binnen- en buitenland, hoewel de Amerikaanse economische gegevens nog steeds sterk zijn. De aanhoudende handelsoorlog van Trump met China en het plotselinge ontslag van Defensieminister Jim Mattis, hebben investeerders ook verontrust. Daarnaast begon een gedeeltelijke Amerikaanse overheidssluiting om middernacht op vrijdag nadat het Congres weigerde president Trump's geplande Amerikaans-Mexicaanse grensmuur te financieren. De budgetvergrendeling kan duren tot de opening van het volgende Congres op 3 januari.

In een verklaring gisteren onthulde de Amerikaanse Centrale Bank in een zeldzame stap, de details over de besprekingen van Mnuchin met de Amerikaanse topbanken. "De [leidinggevenden van de banken] hebben bevestigd dat ze voldoende liquiditeit beschikbaar hebben voor leningen aan consumenten, zakelijke markten en alle andere marktoperaties", aldus de verklaring. "We blijven een sterke economische groei zien in de VS," voegde Mnuchin eraan toe.

Eerder verwierp hij de berichten dat president Trump de mogelijkheid had besproken om de voorzitter van de Federal Reserve te ontslaan nadat de bank vorige week de rente verhoogde. De Amerikaanse minister van Financiën twitterde dat hij met de president had gesproken, die volhield dat hij "nooit had voorgesteld om" Jerome Powell te ontslaan en niet geloofde dat hij het recht had om dat te doen.

Sommige financiële experts waarschuwen dat de interventie van Mnuchin averechts kan werken. Jared Bernstein, die economisch adviseur was van de voormalige Amerikaanse vicepresident Joe Biden, vertelde de Washington Post: "De markten zijn al nerveus genoeg. Het is net alsof je een bericht verstuurt dat onze ruimteschilden inkomende asteroïden kunnen onderscheppen. Ik wist niet dat ze onze kant opkwamen."

Oliver Pursche, bestuurslid bij Bruderman Asset Management, zei: "Meer dan wat dan ook, Washington en de politiek zijn absoluut de drijvende kracht achter het beleggerssentiment en de richting van de markt en dat kan een dubbeltje opdraaien."

Win Thin, hoofd van de wereldwijde valutastrategie bij Brown Brothers Harriman, vertelde de Financial Times: "In het beste geval maakte Mnuchin een foutje bij het rookiebeleid om markten gerust te stellen, in het slechtste geval weet Mnuchin iets dat de markten niet weten."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May