Indonesië: Dodental tsunami stijgt naar meer dan 350
24 Dec 2018, 16:25
foto
De getroffen gebieden door de tsunami van zaterdagavond.


Het dodental door de tsunami veroorzaakt door de vulkaan Anak Krakatau is opgelopen tot minimaal 373, zegt het Indonesische Agentschap voor de Rampenbestrijding. Gigantische golven beukten zaterdag in kustplaatsen op de Indonesische eilanden Sumatra en Java.

Er wordt vanuit gegaan dat vulkanische activiteit onderzeese aardverschuivingen veroorzaakte, die op hun beurt de moordende golven in gang zetten. "Er zijn 1.459 mensen gewond geraakt, terwijl er nog 128 vermist worden", zei de woordvoerder van het agentschap, Sutopo Purwo Nugroho, in een verklaring.

Kustbewoners in de buurt van de vulkaan zijn gewaarschuwd om weg te blijven van stranden te midden van de angst dat de vulkaan een nieuwe tsunami zou kunnen veroorzaken. Anak Krakatau is zondag opnieuw uitgebarsten en spuwde as en rook.
Video's die een chartervliegtuig nam, tonen de omvang van de vulkanische gebeurtenis in de Sunda Strait, tussen Sumatra en Java. Reddingsinspanningen worden gehinderd door geblokkeerde wegen, maar zwaar hijsgereedschap wordt vervoerd naar zwaar getroffen gebieden om te helpen zoeken naar slachtoffers.

De woordvoerder van het National Disaster Management Agency vertelde op een persconferentie dat een nieuwe tsunami mogelijk is door de aanhoudende vulkaanuitbarstingen van Anak Krakatau. "Het Agentschap voor Meteorologie, Klimatologie en Geofysisch adviseert mensen om geen activiteiten op het strand uit te voeren en een tijdje weg te blijven van de kust", zei hij.

Anak Krakatau is in 1927 ontstaan uit de caldera (een grote komvormige krater) die werd gevormd tijdens de uitbarsting van Krakatoa in 1883. De vulkaan vertoonde de afgelopen maanden verhoogde activiteit. De mensen werd gevraagd om het gebied rond de krater te vermijden.

Maandag, vandaag, gaf Sutopo een reeks tweets uit waarin hij uitlegde waarom er geen vroegtijdige waarschuwing was voor deze tsunami. Hij zei dat het systeem voor vroegtijdige waarschuwing in Indonesië is opgezet om aardbevingen te volgen, maar geen onderzeese aardverschuivingen en vulkaanuitbarstingen, die ook dodelijke golven kunnen veroorzaken.

Maar, voegde hij eraan toe, met 13% van de vulkanen in de wereld alleen in Indonesië, was het cruciaal voor het land om een dergelijk systeem te ontwikkelen. Hij bevestigde dat er op de avond van de ramp geen tsunami-waarschuwingssysteem was en voegde daaraan toe dat door gebrek aan geld, vandalisme aan de boeien en technische fouten sinds 2012 geen operationeel tsunami-waarschuwingssysteem meer bestond. De tsunami sloeg om 21:30 lokale tijd toe tijdens een lokale feestdag.

Het zeewater verdween niet zoals het zou zijn bij een tsunami van een aardbeving en deskundigen zeggen dat zelfs als er waarschuwingsboeien in de buurt van de vulkaan zouden zijn geweest, er minimale waarschuwingstijd zou zijn geweest. De golven verwoestten honderden gebouwen, veegden auto's weg en ontwortelden bomen in verschillende populaire toeristische bestemmingen, waaronder het strandresort Tanjung Lesung, West-Java.

Op sociale media gedeelde beelden toonden een grote golf die tegen een tent in het resort botste, waarin de populaire Indonesische rockband Seventeen optrad. Te zien is hoe leden van de band worden meegesleurd op het moment dat een golf het podium verwoestte.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May