Van Assen en Sigourney Kamé beste sporters van 2018
21 Dec 2018, 14:28
foto
Miguel van Assen


Miguel van Assen (atletiek) is uitgeroepen tot sportman van het jaar en Sigourney Kamé (volleybal) tot sportvrouw van het jaar. De Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS) heeft donderdagavond haar de VSJS Sports Awards 2018 gehouden in samenwerking met het Surinaams Olympisch Comité. Traditiegetrouw werden diverse sporters gehuldigd.

Van Assen won dit jaar onder meer goud tijdens de Zuid-Amerikaanse Spelen (Odesur) in Bolivia en bracht met zijn beste sprong (16,81 meter) het Odesur-record op zijn naam. Tijdens de Centraal-Amerikaanse en Caribische Spelen (Cacso) in Colombia verscherpte hij het Surinaams Nationaal Record. Zijn 16,96 meter op het hink-stap-springen was goed voor de bronzen plak. Van Assen troefde onder anderen Renzo Tjon-A-Joe (zwemmen), Guno Burleson (dammen) en Sören Opti (badminton) af.

Kamé won het van onder anderen Rosangela dos Ramos (schaken), Sunayna Wahi (atletiek) en Tachana Dalger (wielrennen). Kamé studeert aan de Florida Atlantic University (FAU) in de Verenigde Staten, maar gaf ook haar krachten aan diverse nationale selecties van Suriname. Met de U23-ploeg van Suriname werd ze ongeslagen winnaar van de U23 Caribbean Cup. Kamé drukte haar stempel op het regionale evenement, want ze werd niet alleen uitgeroepen tot Most Valuable Player (MVP), maar ook beste scorer, beste server, beste digger en tweede spiker. Met de seniorenselectie van Suriname werd ze semikampioen in de vrouwen Caribbean Cup, waarbij ze werd uitgeroepen tot beste outside hitter. Als speler van FAU werd ze gekozen in het American Volleyball Coaches Association (AVCA) All-South Region Team, in het All Conference USA First Team en werd ze pas de achtste speelster ooit in FAU-historie met duizend (1.000) career kills.

De juniorensporter van het jaar werd voetballer Brian Eslhot, die naam maakte met de junioren- en seniorenselectie van Suriname alsook de jeugd- en seniorenploeg van Leo Victor. Hij had een assist en doelpunt in de 2-0 winst op Trinidad en Trinidad en scoorde drie keer in de 13-2 zege op de Amerikaanse Maagdeneilanden in het kwalificatietoernooi voor het U20 Concacaf-kampioenschap in de VS. In de seniorenselectie stond hij in de Concacaf Nations League-wedstrijden tegen Jamaica (1-2 verlies) en de Britse Maagdeneilanden (5-0 winst) in de basis. Hij scoorde de 2-0 in de partij tegen de BVI.

Voor het tweede jaar op rij werd atlete Nonifah Djoe uitgeroepen tot juniorensportster van het jaar. Ze sleepte zilver in de wacht tijdens de Zuid-Amerikaanse juniorenkampioenschappen in Ecuador. Haar sprong van 12,46 meter op het hink-stap-springen was een Nationaal Surinaams Record en personal best. Tijdens de Carifta Games werd ze vierde (12,11 meter) en tijdens de Youth Olympic Games twaalfde (12,26 meter).

VSJS-voorzitter Desney Romeo merkte op dat het een belangrijk en drut jaar is geweest. In de haast afgelopen twaalf maanden herdacht zijn organisatie het 55-jarig bestaan, maar was het ook dertig jaar geleden dat Anthony Nesty Surinames enige Olympische gouden medaille won. Verder hebben de Surinaamse Basketbalassociatie, Badminton-, Volleybal- en Zaalvoetbalbond zich onderscheiden door belangrijke regionale/internationale toernooien te huisvesten.die niet bij naam genoemd willen worden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May