Argentinië: Ex-president Cristina Fernández wordt berecht
21 Dec 2018, 08:32
foto
Cristina Fernández de Kirchner ontkent alle aantijgingen aan haar adres. (Foto's: AFP)


De voormalige president van Argentinië, Cristina Fernández de Kirchner, moet terechtstaan voor corruptie. Dat heeft een federale rechtbank beslist. Ze wordt ervan beschuldigd gedurende een periode van 12 jaar miljoenen dollars aan steekpenningen te hebben aanvaard in wat bekend is als het schandaal rond corruptie-laptops.

Fernández, die nu senator is, ontkent elk vergrijp en beweert dat de aanklacht politiek gemotiveerd is. Ze heeft immuniteit tegen gevangenisstraf, maar niet op vervolging. In drie van haar huizen zijn in augustus invallen gepleegd als onderdeel van het strafrechtelijk onderzoek.

Fernández (65) wordt beschuldigd dat ze in het centrum stond van een groot corruptieschandaal waarbij zakenlieden naar verluidt miljoenen dollars aan steekpenningen hebben betaald aan overheidsfunctionarissen. De beschuldigingen komen voort uit een reeks notities die Oscar Centeno, een chauffeur van een ambtenaar bij openbare werken, tussen 2005 en 2015 heeft bijgehouden.

In zijn notities schrijft Centeno over het afleveren van zakken geld van bouwbazen aan overheidsfunctionarissen, waarvan de aanklagers zeggen dat ze ongeveer US$ 160 miljoen bedroegen. De notitieboeken van Centeno bevatten een verwijzing naar het wisselen van geld in het huis gedeeld door Fernández en haar overleden echtgenoot, Néstor Kirchner, evenals de presidentiële residentie en het hoofdkwartier van de regering. Dit is echter niet bewezen.

Meer dan een dozijn mensen, onder wie zakenmensen en voormalige overheidsfunctionarissen, werden gearresteerd nadat de notitieboeken eerder dit jaar door de krant La Nación aan de autoriteiten waren overgedragen. Ze zullen ook voor het gerecht moeten verschijnen.

Fernández was van 2007 tot 2015 gedurende twee opeenvolgende termijnen als president, nadat zij haar echtgenoot, die van 2003 tot 2007 president was, opvolgde. Hij stierf in 2010.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May