Wetgeving moet eind maken aan vertrapping kinderrechten
25 Mar 2011, 00:01
foto


Regering en parlement komen deze maand nog bijeen om in alle spoed twee wetsontwerpen te behandelen. Het gaat om de volledige bescherming van kinderen in gezinnen, opvangtehuizen en ook wetgeving voor deze opvangcentra en dagverblijven.

De haast is ingegeven door het voorval waarbij in Tamanredjo, Commewijne, de directeur van een kindertehuis is aangehouden op verdenking van seksueel molest van de kinderen. De man beweert onschuldig te zijn, maar zijn aanhouding is met dertig dagen verlengd door de rechter-commissaris.

Alle parlementariërs en de regering hebben donderdag tijdens een speciaal agendapunt hierover aangegeven dat het gedoog beleid niet langer kan worden geaccepteerd. “Het is nu de hoogste tijd om te handelen”, aldus minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

Snelle behandeling wetten

In het parlement zijn meteen ook alle andere vormen van kindermisbruik die in Suriname voorkomen aan de orde gesteld. Regering en assemblee hebben zich gecommitteerd om niet lang stil te blijven staan en de wet zo snel mogelijk door te voeren. Carl Breeveld (DOE), noemt het een jammerlijke zaak dat Suriname al in de begin jaren negentig het kinderrechtenverdrag heeft geratificeerd, maar nog geen enkel wetsproduct heeft geproduceerd om kinderen te beschermen. Vooruitlopend op de komende behandeling van de wetten is aangegeven dat ook instituten die zich bezig houden met kinderen versterkt moeten worden. Daarnaast moeten ze onder stringente controle komen van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo). De overheid zal volgens het parlement een veel betere job moeten gaan doen als het gaat om kinderrechten.

De parlementariërs hebben zich ook uitgesproken tegen het gebeurde in Commewijne en vroegen van de regering om terstond antwoord te geven naar hoe ermee is omgegaan. Minister Amafo berichtte dat het politieonderzoek gaande is. Het tehuis is gesloten en de kinderen zijn naar huis gestuurd. Breeveld, Shailindra Girajsingh (Nieuw Front/VHP) en Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) vinden dat niet genoeg. Ze vinden dat gezinscoaches van het ministerie de kinderen, hun ouders of pleeggezinnen moeten begeleiden. Girjasingh zei dat de kinderen juist hun huis verlaten hadden om in het tehuis opgevangen te worden.
Amafo zei dat er geen overleg is gepleegd door de politie met Sociale Zaken. Het ministerie kwam ook voor gesloten deuren te staan bij het tehuis.

Niet alleen buitenlanders

Parlementariër Marinus Bee (ABOP) die voorzitter is van de vaste commissie van Sozavo, zegt geconstateerd te hebben dat vanuit Nederland, geprobeerd wordt de publieke opinie in Suriname te beïnvloeden en de dader (een Nederlander) zo positief mogelijk af te schilderen. Verschillende parlementariërs hebben aandacht gevraagd voor het fenomeen dat veel buitenlanders naar Suriname komen en zonder enige vorm van toestemming of procedure hier een opvanghuis beginnen.

Breeveld zegt dat de focus niet alleen gericht moet zijn op buitenlanders en dat er in ‘eigen huis’ genoeg situaties voorkomen die aangepakt moeten worden. Ook Hugo Jabini (Mega Combinatie/NDP) zei dat een pedofiele Nederlandse leerkracht actief was in Boven Suriname. Hij is nu spoorloos.
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zegt dat met het debat is aangegeven dat het parlement aan het eind is van het accepteren van dit soort toestanden. “Ik verheug me echt op deze wetten in behandeling te nemen”, aldus Simons.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May